2014-08-26, 11:12
Nie pozwólcie, aby obowiązujący dogmat zakleił Wam umysł - Alexander Fleming, lekarz, bakteriolog, laureat nagrody Nobla za odkrycie penicyliny.
Motto powyzej w zasadzie wyjasnia przeslanke tematu, ktory mam nadzieje, nie przerodzi sie w jakies przepychanki, ale moze bardziej pomoze zrozumiec i przedyskutowac jak dzisiaj dziala swiat tzw nauki i dziedzin z nia zwiazanych, oraz jakie sa konsekwencje, skutki i problemy z tym zwiazane. Czyli jak jestesmy "prani" i co z tym powinnismy robic. Czy nalezy wierzyc kazdemu autorytetowi czy jednak nalezy miec jakis filtr w postaci wlasnego rozumu.
Na poczatek "fakt" medialny:
Nastepnie popiera go tzw "autorytet" naukowy majacy nadac naukowa wage "faktowi" i przekonac wszystkich, ze jak jest naukowo to znaczy, ze to jest prawda:
Interesuja mnie wasze wnioski na ten temat, kto leci do sklepu po naukowo "zdrowa" margarynke, a kto woli tradycyjne "niezdrowe" maslo?
Motto powyzej w zasadzie wyjasnia przeslanke tematu, ktory mam nadzieje, nie przerodzi sie w jakies przepychanki, ale moze bardziej pomoze zrozumiec i przedyskutowac jak dzisiaj dziala swiat tzw nauki i dziedzin z nia zwiazanych, oraz jakie sa konsekwencje, skutki i problemy z tym zwiazane. Czyli jak jestesmy "prani" i co z tym powinnismy robic. Czy nalezy wierzyc kazdemu autorytetowi czy jednak nalezy miec jakis filtr w postaci wlasnego rozumu.
Na poczatek "fakt" medialny:
Cytat:Polskie Towarzystwo Kardiologiczne rekomenduje do smarowania margaryny. Idzie w ślad za europejskim ESC i American Heart Association. Polskie Towarzystwo Nadciśnienia Tętniczego czy Polskie Towarzystwo Pediatryczne osobom z problemem cholesterolowym zaleca stosowanie margaryn z dodatkiem stenoli lub steroli roślinnych.
Nastepnie popiera go tzw "autorytet" naukowy majacy nadac naukowa wage "faktowi" i przekonac wszystkich, ze jak jest naukowo to znaczy, ze to jest prawda:
Cytat:Krzysztof Krygier: profesor zwyczajny w zakresie technologii żywności i żywienia. Kierownik Zakładu Technologii Tłuszczów i Koncentratów Żywności SGGW. Specjalista z zakresu nauki o tłuszczach oraz dodatków do żywności i żywności specjalnej. Członek wielu polskich i międzynarodowych organizacji naukowych, m.in. b. członek Zarządy European Federation for the Science and Technology of Lipids i International Society for Fat Research; przewodniczący Europejskiego Kongresu Tłuszczowego w Krakowie w 2012 r. i Komitetu Roboczego ds. Nauki w Radzie ds. Diety, Aktywności Fizycznej i Zdrowia przy Ministrze Zdrowia.http://zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/1,13956....html?as=2
Interesuja mnie wasze wnioski na ten temat, kto leci do sklepu po naukowo "zdrowa" margarynke, a kto woli tradycyjne "niezdrowe" maslo?
Autorytety są główną przyczyną tego, że ludzkość stoi w miejscu Johann Wolfgang von Goethe