Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Śniadanko
#11

Ja tam na śniadanie zajadam jajka w każdej postaci: sadzone, jajowka lub gotowane, bez pieczywa czasami z boczkiem. Pózniej obiad bez kolacji ale posiłek po każdym wieczorny treningu. :d
#12

Ostatnio znałem nowy sposób na śniadnie czyli gorfy, duża ilość białka węglowodanów i nawet tłuszcze się znajdą,
jajka, płatki owsiane, odżywka białkowa, mleko , proporcje zależy od zapotrzebowanie Smile
#13

W klasycznych gofrach jest też niestety cukier i mąkaSad
#14

(2014-03-20, 00:54)zahir napisał(a):  W klasycznych gofrach jest też niestety cukier i mąkaSad

Można zamiast mąki użyć mielonych orzechów a zamiast cukru syropu z agawy -ma mniejsze IGSmile
#15

Co do kaszy jaglanej przed wrzuceniem do wody przeplucz ją na sitku, będzie lepiej smakowała.

Ja na śniedanie najczęściej robię sobie shake'a.
Mleko sojowe/woda, 4-6 bananów , 2 łyżki siemienia lnianego, szpinak/seler naciowy/sałata rzymska można dodać orzechy jakie się lubi.

Co wy macie z tym cukrem?
Syrop z agawy może ma mniejsze IG ale dużo czystej fruktozy, która obciąża organizm dużo bardziej niż np sacharoza. Podobno sprzyja otłuszczaniu narządów wewnętrznych.
Biały cukier można połączyć np z zielonymi warzywami liściastymi i też będzie się dłużej wchłaniał. Nie widzę problemu jeśli ktoś nie ma problemów z cukrzycą.
Do tego słyszałem, że duży wpływ na gospodarkę cukru we krwi ma ilość spożywanego tłuszczu.

Nie dowiesz się dopóki nie spróbujesz.
#16

(2014-03-21, 22:32)Seitanboy napisał(a):  Co do kaszy jaglanej przed wrzuceniem do wody przeplucz ją na sitku, będzie lepiej smakowała.

Ja na śniedanie najczęściej robię sobie shake'a.
Mleko sojowe/woda, 4-6 bananów , 2 łyżki siemienia lnianego, szpinak/seler naciowy/sałata rzymska można dodać orzechy jakie się lubi.

Co wy macie z tym cukrem?
Syrop z agawy może ma mniejsze IG ale dużo czystej fruktozy, która obciąża organizm dużo bardziej niż np sacharoza. Podobno sprzyja otłuszczaniu narządów wewnętrznych.
Biały cukier można połączyć np z zielonymi warzywami liściastymi i też będzie się dłużej wchłaniał. Nie widzę problemu jeśli ktoś nie ma problemów z cukrzycą.
Do tego słyszałem, że duży wpływ na gospodarkę cukru we krwi ma ilość spożywanego tłuszczu.

Ostatnio przeprowadzone badania stwierdzają u 10% Polaków stwierdzono cukrzycę,nie wiemy u ilu nie stwierdzono a ludzie w większości żle się żywią i nie jedzą białego cukru w towarzystwie warzyw tylko w towarzystwie ,tłuszczôw imąki a jeszcze często zkopą różnych innych świństw,więc jeżeli średnio wyedukowany człowiek skorzysta z np. syropu z agawy lub stewii to mniej soobie zaszkodzi-chyba,że będzie przesadzał z ilością , która może rzeczywiście narobić szkód
#17

Zdecydowanie się z Tobą zgodzę, zapomniałem wziąć pod uwagę, że przeciętna dieta nie jest taka wzorowa. Mogę sprostować to tak: jeśli ktoś jest na diecie wysokowegląwodanowej bardziej powinien martwić się ograniczeniem tłuszczu niż białym cukrem.

Co do stewii to myślę, że jest super. Radziłbym jednak uważać, słyszałem opinię, że jeśli kupuje się opakowanie i w składzie jest maltodekstroza to stanowi ona bardzo dużą część produktu.

Mogę polecić jeszcze ksylitol (sprawdzony firmy gaja). Drogi ale w porównaniu z białym cukrem wydaje się, że ma właściwości niemal odwrotne (np działa pozytywnie w leczeniu próchnicy).

Nie dowiesz się dopóki nie spróbujesz.


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości