Forum Gimnastycy.pl

Pełna wersja: Śniadanko
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2
Witam
Ostatnio mam problem ze śniadaniem, płatki owsiane totalnie mi zbrzydły a wiadomo śniadanie to podstawa, więc zalazłem fajny przepis, i jak będę mieć czas to go wypróbuje ale najpierw spytam się o waszą opinie czy takie produkty dobrze wpłyną na rozpoczęcie dnia, oto przepis
80g kaszy jaglany
50g orzechów włoskich
1, 2 duże banany i jabłka
Niżej informacje

Kubus Puchatek

jest wielu ludzi, takze znanych mi sportowcow, dla których sniadanie albo go nie ma, w ogole, albo pelni role marginalna, albo jest naprawde poznym sniadaniem. Ale zestaw masz ciekawy.

kp
Zestaw bardzo dobry,węglowodany z kasz długo trzymają uczucie sytości,wg medycyny chińskiej kasze rano powinno się jeść z gotowanymi warzywami,niemniej co do wartości ok
kasza jaglana to najlepsza z kasz, przede wszystkim dlatego że działa zasadotwórczo - a w przeciętnej diecie zachodniej przeważają produkty kwasotwórcze (inne kasze, mięso, nabiał), co ma rozmaite negatywne implikacje (niedobór wapnia głównie). Sam jem kaszę jaglaną i polecam. Mój ulubiony przepis - do gotującej się kaszy wrzucić rodzynki i pokrojone jabłko, można posypać cynamonem, można jeść z jogurtem, a można normalnie. Można zamiast rodzynek suszone śliwki - też dobrze.
Dołożyłabym do kaszy jaglanej,wszystkie nieprzetworzone kasze-orkiszową,quinoa,do ktõrych trzeba sobie dopasować resztę wg tego co lubimy-słodko-owoce jagodowe,suszone lub świeże z dodatkiem miodu lub syrropu z agawy,bądź też warzywa lub jogurt,

Mnie najbardziej smakuje quinoa z malinami(może być podgrzany dżem lub mus z przetartych malin)z sosem waniliowym-niezły można nabyć w sklepie Ikei
Wybaczcie za odkop, ale jestem ciekaw jakim sposobem gotujecie kasze jaglaną?

Do wrzątku wrzucacie kasze i gotujecie, dodajecie oliwę/zdrowe tłuszcze/trochę soli?
(2014-03-16, 20:07).WŚ napisał(a): [ -> ]Wybaczcie za odkop, ale jestem ciekaw jakim sposobem gotujecie kasze jaglaną?

Do wrzątku wrzucacie kasze i gotujecie, dodajecie oliwę/zdrowe tłuszcze/trochę soli?

Co do kaszy jaglanej to możesz robić to na dwa sposoby:
1. Wrzucasz pół szklanki kaszy na szklankę wody i gotujesz około pół godziny, możesz też zalać gorącą wodą to dojdzie szybciej
2.proporcje te same,ale najpierw kaszę prażysz na sucho prze 5-7 minut potem zalewasz wodą i gotujesz,ten drugi sposób ma właściwości odśluzowujące a kasza jaglana jako jedyna jest odkwaszająca ,więc bardzo wskazana ,
Ogólnie smacznegoSmile

Ps.ostatnio jadłam kaszę jaglaną z wiśniami i budyniem sojowym z ciemnej czekolady,pychaBig Grin
2. W garnku czy na patelni, nie spale naczynia Smile ?
(2014-03-16, 20:39).WŚ napisał(a): [ -> ]2. W garnku czy na patelni, nie spale naczynia Smile ?

Jak na małym ogniu to naczynie nie ma znaczenia,imgrubsze dno tym lepiej-bedziesz czuł lekko słodki zapach kaszy i wtedy należy zalać ją wodą ,uda sięSmile
Stron: 1 2