Śniadanko -
armpower - 2014-01-20
Witam
Ostatnio mam problem ze śniadaniem, płatki owsiane totalnie mi zbrzydły a wiadomo śniadanie to podstawa, więc zalazłem fajny przepis, i jak będę mieć czas to go wypróbuje ale najpierw spytam się o waszą opinie czy takie produkty dobrze wpłyną na rozpoczęcie dnia, oto przepis
80g kaszy jaglany
50g orzechów włoskich
1, 2 duże banany i jabłka
Niżej informacje
RE: Śniadanko - Kubus Puchatek - 2014-01-20
jest wielu ludzi, takze znanych mi sportowcow, dla których sniadanie albo go nie ma, w ogole, albo pelni role marginalna, albo jest naprawde poznym sniadaniem. Ale zestaw masz ciekawy.
kp
RE: Śniadanko -
ghost - 2014-01-20
Zestaw bardzo dobry,węglowodany z kasz długo trzymają uczucie sytości,wg medycyny chińskiej kasze rano powinno się jeść z gotowanymi warzywami,niemniej co do wartości ok
RE: Śniadanko -
Satetsu - 2014-01-21
http://www.poliquingroup.com/ArticlesMultimedia/Articles/Article/270/The_Meat_and_Nut_Breakfast.aspx
RE: Śniadanko -
wino - 2014-01-26
kasza jaglana to najlepsza z kasz, przede wszystkim dlatego że działa zasadotwórczo - a w przeciętnej diecie zachodniej przeważają produkty kwasotwórcze (inne kasze, mięso, nabiał), co ma rozmaite negatywne implikacje (niedobór wapnia głównie). Sam jem kaszę jaglaną i polecam. Mój ulubiony przepis - do gotującej się kaszy wrzucić rodzynki i pokrojone jabłko, można posypać cynamonem, można jeść z jogurtem, a można normalnie. Można zamiast rodzynek suszone śliwki - też dobrze.
RE: Śniadanko -
ghost - 2014-01-26
Dołożyłabym do kaszy jaglanej,wszystkie nieprzetworzone kasze-orkiszową,quinoa,do ktõrych trzeba sobie dopasować resztę wg tego co lubimy-słodko-owoce jagodowe,suszone lub świeże z dodatkiem miodu lub syrropu z agawy,bądź też warzywa lub jogurt,
Mnie najbardziej smakuje quinoa z malinami(może być podgrzany dżem lub mus z przetartych malin)z sosem waniliowym-niezły można nabyć w sklepie Ikei
RE: Śniadanko -
.WŚ - 2014-03-16
Wybaczcie za odkop, ale jestem ciekaw jakim sposobem gotujecie kasze jaglaną?
Do wrzątku wrzucacie kasze i gotujecie, dodajecie oliwę/zdrowe tłuszcze/trochę soli?
RE: Śniadanko -
ghost - 2014-03-16
(2014-03-16, 20:07).WŚ napisał(a): Wybaczcie za odkop, ale jestem ciekaw jakim sposobem gotujecie kasze jaglaną?
Do wrzątku wrzucacie kasze i gotujecie, dodajecie oliwę/zdrowe tłuszcze/trochę soli?
Co do kaszy jaglanej to możesz robić to na dwa sposoby:
1. Wrzucasz pół szklanki kaszy na szklankę wody i gotujesz około pół godziny, możesz też zalać gorącą wodą to dojdzie szybciej
2.proporcje te same,ale najpierw kaszę prażysz na sucho prze 5-7 minut potem zalewasz wodą i gotujesz,ten drugi sposób ma właściwości odśluzowujące a kasza jaglana jako jedyna jest odkwaszająca ,więc bardzo wskazana ,
Ogólnie smacznego
Ps.ostatnio jadłam kaszę jaglaną z wiśniami i budyniem sojowym z ciemnej czekolady,pycha
RE: Śniadanko -
.WŚ - 2014-03-16
2. W garnku czy na patelni, nie spale naczynia
?
RE: Śniadanko -
ghost - 2014-03-16
(2014-03-16, 20:39).WŚ napisał(a): 2. W garnku czy na patelni, nie spale naczynia ?
Jak na małym ogniu to naczynie nie ma znaczenia,imgrubsze dno tym lepiej-bedziesz czuł lekko słodki zapach kaszy i wtedy należy zalać ją wodą ,uda się