Ocena wątku:
  • 2 Głosów - 3 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Top 10 taniego i zdrowego odżywiania
#11

Ja bym dorzucił:
nieoczyszczone nasiona sezamu - przebogate w wapń. 100 g dostarcza ponad 1000 mg wapnia czyli całą dzienną dawkę tego pierwiastka. Ważne żeby sezam był nieoczyszczony. Oczyszczone ziarna mają o wiele mniej wartości. Alternatywą są ziarna maku - mają ponad 1400 mg wapnia. Jedne i drugie, zmielone w młynku do kawy, świetnie nadają się jako posypka do sałatek owocowych czy porannej owsianki/kaszy mannej.
płatki owsiane - standard jeśli chodzi o zdrową żywność. Stosuję zwykle zmielone do koktajli.
banany - skoncentrowane źródło energii. Chyba nie ma czegoś na co banany by nie pomagały Smile
brokuły - sporo substancji antynowotworowych

Swego czasu robiłem podobne zestawienie TOP 10 produktów roślinnych (z rozpiską składników mineralnych): http://veganworkout.org.pl/top-10-produk...-pamietac/
#12

A możecie powiedzieć coś na temat mrożonych warzyw, tj. tzw. "warzyw na patelnię"?
Dość nieszczęśliwie otworzyłem opakowanie tych, które właśnie spożywam i nie jestem w stanie całego składu przeczytać, ale wydaje mi się, ze nie znajdzie się tam chemii. Smile

Osobiście bardzo lubię. Z ryżem. Za mniej, niż 5zł jestem w stanie się najeść, że ho ho ho. Wink
(a żarłok ze mnie Tongue)
#13

Mrożonki to bardzo dobra opcja. Czasem lepsza niż świeże warzywa bo te z mrożonki są w większości mrożone zaraz po zbiorach.
W USA bodajże do mrożonek dodaje się jeszcze cukier albo tłuszcz, ale nie u nas tak więc jedz ile chcesz Smile
#14

Nasiona lnu - muszą być zmielone lub pokruszone, bo całe w dużej mierze nie są trawione przez nasz organizm. Zawierają dużo roślinnego kwasów tłuszczowych Omega-3, dużo błonnika, magnezu i białka. Należy spożywać 2 łyżki dziennie.
Jagody - hamują rozwój raka, chorób serca i oczu. Badania wykazały, że osoby spożywające duże ilości jagód wypadają o 5-6% lepiej na testach motorycznych. Można jeść świeże, suszone, mrożone lub zrobić z nich dżem. Rosną dziko więc zazwyczaj nie są pryskane. Można je też nazbierać sobie samemu Smile
Dynia - zawiera dużo składników odżywczych wspomagających układ odpornościowy i poprawiających pracę układu nerwowego. Zawiera najwięcej karotenoidów m.in. alfa karoten, który opóźnia proces starzenia. Jest niskokaloryczna (42 kalorie / 100g). Unikać dyniowego puree - wysoki index glikemiczny. Można jeść w formie koktajlu, puddingu, pieczoną lub prosto ze słoika/puszki.
Szpinak - zmniejsza ryzyko chorób serca i raka. Należy jeść obydwie formy: na surowo (w sałatkach) i gotowany. Surowy zawiera więcej witaminy C ale gotowanie ułatwia przyswajanie innych składników.
Brokuły - oprócz tego co napisał Emil, że zapobiegają nowotworom, to jeszcze wspomagają układ odpornościowy. Jak ktoś nie lubi, to można spożywać kiełki brokułów. Mają więcej wartości niż same brokuły (jak to kiełki).

Uzupełniłem też info o orzechach włoskich.

Może warto zebrać te informacje do kupy i umieścić alfabetycznie w pierwszym poście?

Niech progres będzie z Tobą!
Michał
#15

Myślę, że zebranie do kupy i umieszczenie alfabetycznie, to niezły pomysłSmile
#16

Fajnie by jeszcze było, gdyby ktoś napisał co należy zjeść, żeby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na wszelkie składniki, kiedyś moja mama mówiła, że ją w domu uczono, że dziennie należy zjeść jedną solidną łychę pietruszki naciowej, aczkolwiek nie sprawdzałem tego. Smile
#17

Jestem za Sethem. Sam chciałbym się dowiedzieć czegoś o lepszym odżywianiu.
#18

(2013-05-17, 19:10)Seth napisał(a):  Fajnie by jeszcze było, gdyby ktoś napisał co należy zjeść, żeby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na wszelkie składniki, kiedyś moja mama mówiła, że ją w domu uczono, że dziennie należy zjeść jedną solidną łychę pietruszki naciowej, aczkolwiek nie sprawdzałem tego. Smile

Spróbuj wpisać swoje przykładowe menu tutaj http://cronometer.com/ i zobacz jak procentowo rozkłada się zawartość składników mineralnych, witamin, białka itd w diecie Smile
#19

Niby jest w miarę okej.

Ale ja nie o tym.
Chodziło mi bardziej o coś w stylu takiego jednego solidnego posiłku, który zaspokoi zapotrzebowanie na to co tam nam potrzeba, wiadomo, że zdarzają się sytuacje, że nie da się normalnie zjeść, z różnych powodów, ale kompleks wartości warto jednak zaspokoić. Smile
#20

Ale przecież nie chodzi o to co zjadasz w czasie jednego posiłku. Liczy się to co zjadasz w ciągu całego dnia. Chyba, że masz na myśli jakiś posiłek po treningowy.


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości