Forum Gimnastycy.pl
Top 10 taniego i zdrowego odżywiania - Wersja do druku

+- Forum Gimnastycy.pl (https://gimnastycy.pl/forum)
+-- Dział: Teoria Treningu Sportowego (https://gimnastycy.pl/forum/forum-33.html)
+--- Dział: Odżywianie (https://gimnastycy.pl/forum/forum-43.html)
+--- Wątek: Top 10 taniego i zdrowego odżywiania (/thread-42.html)

Strony: 1 2 3 4 5


Top 10 taniego i zdrowego odżywiania - Adam.Kalman - 2013-05-05

Zdrowa (i tania) żywność – top 10
Tania żywność ekologiczna? W dobie kryzysu każdy zwraca uwagę na to, w jaki sposób dysponuje swoim domowym budżetem. Czy jednak na pewno trzeba przeznaczać ogromne pieniądze na zakup żywności ekologicznej? Nie! Jest sporo bardzo dobrych i stosunkowo tanich produktów. Oto dziesiątka, która nie zrujnuje Twojego portfela:
1. Brązowy ryż – ma długi okres trwałości przy przechowywaniu w zamkniętym pojemniku. Może stanowić pełnowartościowy posiłek sam w sobie lub z dodatkiem warzyw z poniższej listy. Dodatkowo, zakupiony luzem, może być naprawdę tanim dodatkiem do wielu dań.

2. Nasiona – są bardzo pożywne i wartościowe. Nasiona lnu czy słonecznika stanowią znakomite źródło zdrowych tłuszczów i innych składników odżywczych.

3. Jajka – jajka (szczególnie od kur wolnego chowu) są niezwykle tanie, jeśli weźmiemy pod uwagę, ile posiłków pozwoli nam przygotować jedno opakowanie jaj.

4. Marchewki – pokrój je, dodaj do brązowego ryżu lub zrób z nich sok!

5. Jabłka – znakomite do soków i jedzenia na surowo. Przysłowie angielskie mówi: an apple a day keeps the doctor away (jedno jabłko dziennie trzyma z dala lekarzy). I to prawda!

6. Masło orzechowe – w połączeniu z jabłkiem czy nasionami stanowi doskonałą przekąskę, zwłaszcza dla dzieci.

7. Orzechy – podobnie jak migdały czy nerkowce są znakomitą przekąską, a przy tym można ją przechowywać przez długi czas.

8. Oliwa z oliwek – już dawno okrzyknięta została remedium niemalże na wszystko. Zwróć tylko uwagę na to, czy jest tłoczona na zimno i „extra virgin”.

9. Mięso – jeśli decydujesz się na jedzenie mięsa, najlepiej, by pochodziło ono prosto z gospodarstwa (znajomi, rodzina ze wsi, zaufane źródło, tzw. swojskie), czyli takiego, w którym zwierzęta nie są trzymane w klatkach, lecz są wolnego chowu.

10. Cebula – często niedoceniana, jest znakomitym, cennym i zdrowym „wzmacniaczem” smaku. Dodaj ją do warzyw, brązowego ryżu, polej oliwą z oliwek, a otrzymasz smaczny i odżywczy posiłek.

Oczywiście to nie jest kompletne menu, ale jak tytuł wnosi, tanie i zdrowe.
Np. kiedy jesteśmy w trasie, na wyjeździe itd.. watro niektóre rzeczy wziąć pod uwagę pakując prowiant na wyjazd.


RE: Top 10 taniego i zdrowego odżywiania - zahir - 2013-05-05

Dodałbym do tego płatki owsiane, banany, twaróg, rodzynki i daktyle.


RE: Top 10 taniego i zdrowego odżywiania - Adam.Kalman - 2013-05-05

Myślę, że jeszcze dużo by się znalazło, ale coś musiałem wybrać Smile
Może być jeszcze tuńczyk w sosie własnym, jak na taką zawartość białka jaką ma (30%), to cena jest dość przystępna.


RE: Top 10 taniego i zdrowego odżywiania - Seth - 2013-05-05

Ja na przykład do rzeczy takich jak np. jogurt, płatki, etc. zawsze dodaję otręby, cena jest śmieszna, a myślę, że warto zawrzeć je w swoim jadłospisie. Smile


RE: Top 10 taniego i zdrowego odżywiania - Adam.Kalman - 2013-05-05

To może jak jeszcze parę osób się wypowie, to zrobi się top 100 Smile
pozbieram to i chyba będę dopisywał takie fajne i tanie żarcie do listy, może jakiś centurion z tego powstanie Smile


RE: Top 10 taniego i zdrowego odżywiania - Mrowek - 2013-05-06

Ciekawym rozwiązaniem są wszystkie rodzaje kaszy jaglane, manna, gryczana są dość tanie zawierają sporą ilość węglowodanów i trochę białka . Dodatkowo jest ich tyle rodzajów ,że nas jadłospis nie będzi monotony Smile.


RE: Top 10 taniego i zdrowego odżywiania - julo1976 - 2013-05-07

Ciekawa odmiana dla tunczyka jest makrela wedzona ktora zawiere bialeczko jak i zdrowe tluszcze a ktora nie jest droga.
Mozna ja przygotowac rozdrabniajac na kawaleczki wraz z cebula i pieprzemSmile


RE: Top 10 taniego i zdrowego odżywiania - Michał - 2013-05-07

Tuńczyk - niestety zawiera dużo rtęci więc nie należy go spożywać zbyt często. Lepsza pod tym względem (ale nie wiem jak pod innymi) jest makrela wędzona. Artykuł o rybach: http://prawdaxlxpl.wordpress.com/2011/06/12/rtec-w-rybach/
Orzechy - zawierają dużo zdrowego tłuszczu. Zawartość kwasów tłuszczowych we wszystkich orzechach, oprócz włoskich, jest podobna do zawartości oliwy z oliwek. Orzechy włoskie zawierają najwięcej kwasów tłuszczowych Omega-3 (inne orzechy zawierają śladowe ilości). Druga wazna cecha to spora zawartość białka wysokiej wartości. Połączenie ich z białkami mleka daje nam pełny zestaw aminokwasów. Surowe, nieprzetworzone zawierają oczywiście dużą ilość witamin i mikroelementów (miedź i wapń, których brakuje w polskiej diecie). Obniżają poziom cholesterolu. Zawierają melatoninę, dzięki której mamy lepszy sen.
Nasiona - z nasion np. słonecznika możemy bardzo łatwo wyhodować sobie kiełki, które będą jeszcze bogatsze w witaminy. Oczywiście nasiona nie mogą być prażone Smile Więcej informacji można znaleźć w necie np. TUTAJ
Jabłka - są genialnym owocem. Jedzenie jabłka po posiłku w pewnym sensie zastępuje mycie zębów oczyszczając je. Dobrze tez wpływają na trawienie. Z ciekawostek - więźniowie z obozów z II WŚ, którzy spożywali jabłka, nawet te zielone, niedojrzałe, mniej chorowali/lepiej znosili choroby układu pokarmowego.
Masło orzechowe - niestety masło masłu nierówne. Kupując czytajcie etykiety. Masło powinno zawierać jak najmniej (najlepiej wcale) oleju roślinnego. Zapobiega on rozwarstwianiu się masła. Takie bez trzeba wymieszać przed użyciem. Ja nie znalazłem na polskim rynku masła bez oleju roślinnego. Druga sprawa, to masło nie może zrobione z orzechów prażonych/solonych.
Masło orzechowe można zrobić samemu. Ja jeszcze nie robiłem ale kto wie, może się skuszę... Przykładowy przepis: http://www.e-gym.pl/showthread.php?20885-Nie-wiesz-jak-dostarczyc-zdrowe-t%B3uszcze-Mas%B3o-orzechowe-zrob-to-sam-!
Mały artykuł: http://potreningu.pl/artykuly/454/maslo-orzechowe-
I porównanie maseł: http://www.fitgeek.pl/2012/09/10/porownanie-masel-orzechowych/

Od siebie dorzucę jagody goji: http://jagody-goji.blogspot.com/
i ksylitol jako substancja zastępująca cukier, a wręcz odwracająca jego szkodliwe działanie: http://www.ksylitol.com/o-ksylitolu.html
Ale niestety obie te rzeczy nie są tanie Sad

Z ciekawostek - wiele wartościowych roślin rośnie dziko. Jeśli ktoś ma niedaleko las/tereny nieskażone cywilizacją to może w ramach spacerów nauczyć się rozpoznawać cenne rośliny i zdobywać bardzo wartościowe darmowe jedzenie/dodatki. Przykłady:
sok z brzozy - niestety uzyskiwany okresowo (właśnie skończył się okres jego pozyskiwania, choć pewnie można jeszcze spróbować)
Topinambur (bulwy) - nie dość, że pożywny, to zawiera sporo mikro- i makroelementów oraz witamin: A, B1, B2, B6, C, i E. Oprócz krzemu, potasu, wapnia, fosforu, żelaza i cynku zawierają fruktozę, błonnik pektynowy i aminokwasy. Topinambur obniża poziom złego cholesterolu w organizmie, reguluje ciśnienie krwi oraz pracę przewodu pokarmowego, podnosi odporność organizmu i dodaje energii.
Może kiedyś napiszę coś więcej o dziko rosnących roślinach, bo jest tego sporo i wcale nie trudno je znaleźć Smile a mogą w fajny i tani sposób urozmaicić nasz jadłospis.


RE: Top 10 taniego i zdrowego odżywiania - wattie - 2013-05-07

Lafay zaleca by zjadać maksymalnie ok. 200g tuńczyka tygodniowo, dzięki temu poziom rtęci w organizmie nie będzie niebezpieczny.


RE: Top 10 taniego i zdrowego odżywiania - zahir - 2013-05-07

Michał, koniecznie napisz coś więcej o tych dziko rosnących roślinach. Myślałem że topinambur sadzi się tylko dla jeleniowatychWink