2014-05-12, 14:10
(2014-05-11, 20:42)armpower napisał(a): A co do diety to nie mam pojęcia po co 2g na kg masy ciała i czemu unikać tłuszczów przecież to dodatkowa energia.Sama racja (oczywiscie oprocz tego zakwaszania )
Nadmiar białka(zwłaszcza zwierzęcego prowadzi do nowotworów), obciąża nerki i zakwasza organizm , wystarczy w zupełności 1g/kg nawet do rozbudowy masy mięśniowej
Nadmiar bialka to nadmiar azotu do zutylizowania i przede wszystkim skracanie sie telomerow, co jak wiadomo ma wplyw na jakosc kodowania bialek (wplyw na powstawanie bledow) przy replikacji RNA/DNA, czyli krotko mowiac szybsze starzenie sie organizmu.
Co do lepszego/gorszego wykorzystywania bialka/aminokwasow w postaci roslinnej czy zwierzecej to oczywiscie, ze zwierzece zawsze sa lepsze, bo szybkosc syntezy jest uzalezniona od aminokwasu ograniczajacego a jak wiadomo rosliny nie maja pelnego zestawu aminokwasow.
Wiec nasuwa sie prosta konkluzja: organizm bedzie musial zutylizowac cala nadwyzke aminokwasow ponad aktualna dostepna podaz aminokwasu ograniczajacego. Krotko mowiac i obrazowo: wody do beczki mozna nalac tyle ile wynosi dlugosc najkrotszej klepki, jezeli sie sprobuje nalac wiecej to reszta sie wyleje. To w skrocie Prawo Minimum Leibiga, obowiazujace w calym wszechswiecie.