2014-05-12, 18:50
Rzeczywiście robi się spory offtop i lepiej by było wydzielić temat.
Co do wartości BV w odniesieniu do człowieka to jest ona krytykowana przez takie organizacja jak FAO, WHO, FDA czy USDA. Dlatego proponuje się wskaźnik Protein Digestibility Corrected Amino Acid Score (PDCAAS). Skala od 0 do 1. Przykładowo dla jaj to będzie 1, dla wołowiny 0.92, dla soi 0.91, dla fasoli około 0.75 itp. Łatwo znaleźć tabelki w necie.
Białka roślinne zawierają komplet aminokwasów egzogennych, można sobie to sprawdzić nawet w takich programach jak http://cronometer.com/. To co odróżnia je od białek zwierzęcych to proporcje aminokwasów, a nie ich brak. Dlatego czasem zaleca się łączyć niektóre białkowe produkty roślinne w stylu zboża+strączki żeby aminokwasy się nawzajem uzupełniały. To może mieć znaczenie dla osób aktywnych fizycznie, ale przeciętnemu człowiekowi wystarczy, że dostarczy sobie aminokwasy w ciągu całego dnia, niekoniecznie w jednym posiłku. Takie jest oficjalne stanowisko np. Amerykańskiej Akademii Żywienia i Dietetyki.
Co do wartości BV w odniesieniu do człowieka to jest ona krytykowana przez takie organizacja jak FAO, WHO, FDA czy USDA. Dlatego proponuje się wskaźnik Protein Digestibility Corrected Amino Acid Score (PDCAAS). Skala od 0 do 1. Przykładowo dla jaj to będzie 1, dla wołowiny 0.92, dla soi 0.91, dla fasoli około 0.75 itp. Łatwo znaleźć tabelki w necie.
Białka roślinne zawierają komplet aminokwasów egzogennych, można sobie to sprawdzić nawet w takich programach jak http://cronometer.com/. To co odróżnia je od białek zwierzęcych to proporcje aminokwasów, a nie ich brak. Dlatego czasem zaleca się łączyć niektóre białkowe produkty roślinne w stylu zboża+strączki żeby aminokwasy się nawzajem uzupełniały. To może mieć znaczenie dla osób aktywnych fizycznie, ale przeciętnemu człowiekowi wystarczy, że dostarczy sobie aminokwasy w ciągu całego dnia, niekoniecznie w jednym posiłku. Takie jest oficjalne stanowisko np. Amerykańskiej Akademii Żywienia i Dietetyki.