2014-01-28, 20:18
Nie było nic o przyprawach a znalazłem ciekawostkę, w podręczniku Surowce pochodzenia roślinnego, o fitoncydach które są jedną z wielu substancji czynnych znajdujących się w przyprawach. Zabijają bądź hamują wzrost bakterii, grzybów, wirusów; spożywanie produktów bogatych w fitoncydy powoduje dezynfekcję jamy ustnej, korzystnie wpływają na układ trawienny, a także wzmacniają tonus mięśni, poprawiają wydolność fizyczną, jaki i psychiczną oraz przeciwdziałają objawom zmęczenia.
Fitoncydy możemy znaleźć m.in.: w cebuli, czosnku, gorczycy, kolendrze, rozmarynie, macierzance, chrzanie, jałowcu, kolendrze,pieprzu czarnym.
Fitoncydy możemy znaleźć m.in.: w cebuli, czosnku, gorczycy, kolendrze, rozmarynie, macierzance, chrzanie, jałowcu, kolendrze,pieprzu czarnym.