2013-05-17, 15:03
Nasiona lnu - muszą być zmielone lub pokruszone, bo całe w dużej mierze nie są trawione przez nasz organizm. Zawierają dużo roślinnego kwasów tłuszczowych Omega-3, dużo błonnika, magnezu i białka. Należy spożywać 2 łyżki dziennie.
Jagody - hamują rozwój raka, chorób serca i oczu. Badania wykazały, że osoby spożywające duże ilości jagód wypadają o 5-6% lepiej na testach motorycznych. Można jeść świeże, suszone, mrożone lub zrobić z nich dżem. Rosną dziko więc zazwyczaj nie są pryskane. Można je też nazbierać sobie samemu
Dynia - zawiera dużo składników odżywczych wspomagających układ odpornościowy i poprawiających pracę układu nerwowego. Zawiera najwięcej karotenoidów m.in. alfa karoten, który opóźnia proces starzenia. Jest niskokaloryczna (42 kalorie / 100g). Unikać dyniowego puree - wysoki index glikemiczny. Można jeść w formie koktajlu, puddingu, pieczoną lub prosto ze słoika/puszki.
Szpinak - zmniejsza ryzyko chorób serca i raka. Należy jeść obydwie formy: na surowo (w sałatkach) i gotowany. Surowy zawiera więcej witaminy C ale gotowanie ułatwia przyswajanie innych składników.
Brokuły - oprócz tego co napisał Emil, że zapobiegają nowotworom, to jeszcze wspomagają układ odpornościowy. Jak ktoś nie lubi, to można spożywać kiełki brokułów. Mają więcej wartości niż same brokuły (jak to kiełki).
Uzupełniłem też info o orzechach włoskich.
Może warto zebrać te informacje do kupy i umieścić alfabetycznie w pierwszym poście?
Jagody - hamują rozwój raka, chorób serca i oczu. Badania wykazały, że osoby spożywające duże ilości jagód wypadają o 5-6% lepiej na testach motorycznych. Można jeść świeże, suszone, mrożone lub zrobić z nich dżem. Rosną dziko więc zazwyczaj nie są pryskane. Można je też nazbierać sobie samemu
Dynia - zawiera dużo składników odżywczych wspomagających układ odpornościowy i poprawiających pracę układu nerwowego. Zawiera najwięcej karotenoidów m.in. alfa karoten, który opóźnia proces starzenia. Jest niskokaloryczna (42 kalorie / 100g). Unikać dyniowego puree - wysoki index glikemiczny. Można jeść w formie koktajlu, puddingu, pieczoną lub prosto ze słoika/puszki.
Szpinak - zmniejsza ryzyko chorób serca i raka. Należy jeść obydwie formy: na surowo (w sałatkach) i gotowany. Surowy zawiera więcej witaminy C ale gotowanie ułatwia przyswajanie innych składników.
Brokuły - oprócz tego co napisał Emil, że zapobiegają nowotworom, to jeszcze wspomagają układ odpornościowy. Jak ktoś nie lubi, to można spożywać kiełki brokułów. Mają więcej wartości niż same brokuły (jak to kiełki).
Uzupełniłem też info o orzechach włoskich.
Może warto zebrać te informacje do kupy i umieścić alfabetycznie w pierwszym poście?
Niech progres będzie z Tobą!
Michał