2015-06-19, 11:16
Do barteza:
W tym Ci nie pomogę niestety, bo nie mam pojęcia skąd taka rozbieżność.
http://pcrm.org/health/diets/vsk/vegetar...it-calcium
Ja po prostu codziennie jem jakieś zielone warzywa liściaste. Raz jarmuż (na opakowaniu jest całkiem inne RDA niż podałeś więc nie ma się co stresować bo i tak każdy jarmuż będzie miał inną zawartość, to co jest zbadane to są takie wartości średnie), raz brokuł, raz kapusta, raz kalafior, a czasem kombinacja różnych warzyw.
Do Juggera odniose się później bo teraz nie mam już czasu.
Cytat:Dziwne, że google (Chyba jakieś nowa funkcja) klik i wszystkie inne miejsca które odwiedziłem, mówi jakoby 100g jajka miało 1.1 mcg B12. W nutritiondata.self.com(klik Pisze, że 100g jajka ma ~0.1 mcg.
To ponad 10-krotna różnica, skąd aż taka rozbieżność? :O
W tym Ci nie pomogę niestety, bo nie mam pojęcia skąd taka rozbieżność.
Cytat:Jakie są skutki uboczne jedzenia 200g mięsa dziennie? Szczególnie jeżeli będzie dobrej jakości i zawartość tłuszczu będzie w normalnym przedziale?Nie wiem czy akurat 200g mięsa dziennie komuś zaszkodzi, może tak może nie. Ważne, ze generalnie mięso ma więcej minusów niż plusów i nie musimy go jeść żeby być zdrowymi. https://instagram.com/p/28HqOcC8Rt/?take...obkowalsky Endotoksyny http://nutritionfacts.org/video/dead-mea...ndotoxemia , IGF-1, tłuszcze nasycone, cholesterol, metionina, substancje powodujące zakwaszenie organizmu - to są rzeczy, które znajdują się w mięsie niezależnie od jakości.
Cytat:Co do badań na które powoływał się autor tego artykułu (ile% ludzi ma braki B12 wśród wegan i innych bez mięsnych diet) twierdzisz, że poprostu jest dobrze tylko badania pokazują źle?Nic nie twierdzę. Po prostu przy okazji napisałem ciekawostkę.
Cytat:Dodatkowo na podstawie tego "szybkiego" jadłospisu wydaje mi się, że masz za mało wapnia.Ja przede wszystkim nie mam takiego matematycznego podejścia do diety. Nie liczę kalorii, makrosów ani nie stresuję sie żeby idealnie spełnić RDA na dany dzień. Moim zdaniem wystarczy podstawowa wiedza i różnorodny jadłospis składający się z nieprzetworzonego jedzenia. Przeczytaj sobie też to:
Z tego co się orientuje, to musisz jeść pewnie 1kg zieleniny dziennie. Możesz podać przykłady zieleniny którą zjadasz ??
Są bogate jak jarmuż - ALE 100g zawiera 10-krotną dzienną dawkę witaminy K(klik). Witaminę K można przedawkować i może mieć to poważne skutki (Klik) Stąd do codziennego żywienia się nie nadaje.
Kapusta- w okolicach 30mg/100g Żeby osiągnąć 1000mg trzeba zjeść 3 kg kapusty dziennie.
Sałata - bardzo podobnie jak kapusta, trzeba zjeść 3kg sałaty.
http://pcrm.org/health/diets/vsk/vegetar...it-calcium
Ja po prostu codziennie jem jakieś zielone warzywa liściaste. Raz jarmuż (na opakowaniu jest całkiem inne RDA niż podałeś więc nie ma się co stresować bo i tak każdy jarmuż będzie miał inną zawartość, to co jest zbadane to są takie wartości średnie), raz brokuł, raz kapusta, raz kalafior, a czasem kombinacja różnych warzyw.
Cytat:Orientujesz się czy naprawdę da się zjeść odpowiednią ilość? Kiedyś trochę czytałem i nie ma nigdzie jakichś potężnych ilości cynku. Trzeba trochę tych nasion i orzechów wsuwać żeby był cynk.Z fermentowanych/wykiełkowanych się lepiej przyswaja po prostu, ale nie jest to obowiązek. Owsianka ma chyba najwięcej cynku
Dlaczego fermentowane/wykiełkowane albo wykiełkowane/prażone?
Też jestem ciekaw jak masz jakieś przykłady.
Cytat:Żelazo należy jeść z witaminą C?Lepsza przyswajalność po prostu.
Do Juggera odniose się później bo teraz nie mam już czasu.