2014-09-20, 13:17
(2014-09-20, 10:55)Struc napisał(a): ryż biały i ryż brązowy prawie się niczym nie różnią oprócz tego, że brązowy ma więcej minerałów i błonnika - reszta jest porównywalnaZanim się wypowiesz na jakiś temat to zrób porządny research bo wprowadzasz ludzi w błąd.
ryż jest jednym z nielicznych produktów, którego nie musimy eliminować z diety i można go jeść co dziennie
jest lekko strawny (biały ryż), nie uczula, więc jest dobry dla alergików i nie zawiera glutenu, a ponad to szybko się przyrządza (biały ryż)
w zasadzie ryż nie ma wad, również ciężko do niego złapać tkankę tłuszczową, mimo iż są to węgle szybko uwalniane, więc dywagacje pod tytułem, jaki ryż jest lepszy są bez sensu - każdy jest świetny, w każdej diecie się sprawdza - a jaki rodzaj ryżu jeść, to już kwestia tylko i wyłącznie upodobań
http://www.marksdailyapple.com/is-rice-u...z3DqxadGrQ
http://butterbeliever.com/brown-rice-vs-...s-healthy/
http://ancestral-nutrition.com/why-white...rown-rice/
http://www.livestrong.com/article/290772...mati-rice/
"Phytate, or phytin in rice, binds to minerals, rendering them largely useless to any animal that consumes it. Well, rats can break through the phytate and get at the minerals fairly well, but they evolved that ability – we did not. Heat does little to phytate, but, since it’s located in the bran, physically removing the bran removes the phytate. That’s why brown rice eaters tend to have poorer mineral balances than white rice eaters."
Kwas fitynowy/fitowy jest problematyczny.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kwas_fitowy
"Kwas fitowy tworzy trwałe i nierozpuszczalne sole z minerałami z pożywienia (żelazo, cynk, magnez, mangan) i może utrudnić ich przyswajanie i przez to prowadzić do braków żelaza i cynku u osób, których dieta opiera się głównie na zbożach i roślinach strączkowych."
Jednym z lepszych ryżów jest ryż basmati, bo nie dość że nie zawiera kwasu fitowego to jeszcze jest produktem o niskim indeksie glikemicznym.
"The different varieties of rice will have different glycemic index ratings. White rice has a glycemic index of 79, which makes it a high-glycemic index food. Brown rice has a glycemic index of 55, making it a low-glycemic index food. Basmati rice is 52 making it also a low-glycemic food."