2013-05-05, 22:34
Zdrowa (i tania) żywność – top 10
Tania żywność ekologiczna? W dobie kryzysu każdy zwraca uwagę na to, w jaki sposób dysponuje swoim domowym budżetem. Czy jednak na pewno trzeba przeznaczać ogromne pieniądze na zakup żywności ekologicznej? Nie! Jest sporo bardzo dobrych i stosunkowo tanich produktów. Oto dziesiątka, która nie zrujnuje Twojego portfela:
1. Brązowy ryż – ma długi okres trwałości przy przechowywaniu w zamkniętym pojemniku. Może stanowić pełnowartościowy posiłek sam w sobie lub z dodatkiem warzyw z poniższej listy. Dodatkowo, zakupiony luzem, może być naprawdę tanim dodatkiem do wielu dań.
2. Nasiona – są bardzo pożywne i wartościowe. Nasiona lnu czy słonecznika stanowią znakomite źródło zdrowych tłuszczów i innych składników odżywczych.
3. Jajka – jajka (szczególnie od kur wolnego chowu) są niezwykle tanie, jeśli weźmiemy pod uwagę, ile posiłków pozwoli nam przygotować jedno opakowanie jaj.
4. Marchewki – pokrój je, dodaj do brązowego ryżu lub zrób z nich sok!
5. Jabłka – znakomite do soków i jedzenia na surowo. Przysłowie angielskie mówi: an apple a day keeps the doctor away (jedno jabłko dziennie trzyma z dala lekarzy). I to prawda!
6. Masło orzechowe – w połączeniu z jabłkiem czy nasionami stanowi doskonałą przekąskę, zwłaszcza dla dzieci.
7. Orzechy – podobnie jak migdały czy nerkowce są znakomitą przekąską, a przy tym można ją przechowywać przez długi czas.
8. Oliwa z oliwek – już dawno okrzyknięta została remedium niemalże na wszystko. Zwróć tylko uwagę na to, czy jest tłoczona na zimno i „extra virgin”.
9. Mięso – jeśli decydujesz się na jedzenie mięsa, najlepiej, by pochodziło ono prosto z gospodarstwa (znajomi, rodzina ze wsi, zaufane źródło, tzw. swojskie), czyli takiego, w którym zwierzęta nie są trzymane w klatkach, lecz są wolnego chowu.
10. Cebula – często niedoceniana, jest znakomitym, cennym i zdrowym „wzmacniaczem” smaku. Dodaj ją do warzyw, brązowego ryżu, polej oliwą z oliwek, a otrzymasz smaczny i odżywczy posiłek.
Oczywiście to nie jest kompletne menu, ale jak tytuł wnosi, tanie i zdrowe.
Np. kiedy jesteśmy w trasie, na wyjeździe itd.. watro niektóre rzeczy wziąć pod uwagę pakując prowiant na wyjazd.
Tania żywność ekologiczna? W dobie kryzysu każdy zwraca uwagę na to, w jaki sposób dysponuje swoim domowym budżetem. Czy jednak na pewno trzeba przeznaczać ogromne pieniądze na zakup żywności ekologicznej? Nie! Jest sporo bardzo dobrych i stosunkowo tanich produktów. Oto dziesiątka, która nie zrujnuje Twojego portfela:
1. Brązowy ryż – ma długi okres trwałości przy przechowywaniu w zamkniętym pojemniku. Może stanowić pełnowartościowy posiłek sam w sobie lub z dodatkiem warzyw z poniższej listy. Dodatkowo, zakupiony luzem, może być naprawdę tanim dodatkiem do wielu dań.
2. Nasiona – są bardzo pożywne i wartościowe. Nasiona lnu czy słonecznika stanowią znakomite źródło zdrowych tłuszczów i innych składników odżywczych.
3. Jajka – jajka (szczególnie od kur wolnego chowu) są niezwykle tanie, jeśli weźmiemy pod uwagę, ile posiłków pozwoli nam przygotować jedno opakowanie jaj.
4. Marchewki – pokrój je, dodaj do brązowego ryżu lub zrób z nich sok!
5. Jabłka – znakomite do soków i jedzenia na surowo. Przysłowie angielskie mówi: an apple a day keeps the doctor away (jedno jabłko dziennie trzyma z dala lekarzy). I to prawda!
6. Masło orzechowe – w połączeniu z jabłkiem czy nasionami stanowi doskonałą przekąskę, zwłaszcza dla dzieci.
7. Orzechy – podobnie jak migdały czy nerkowce są znakomitą przekąską, a przy tym można ją przechowywać przez długi czas.
8. Oliwa z oliwek – już dawno okrzyknięta została remedium niemalże na wszystko. Zwróć tylko uwagę na to, czy jest tłoczona na zimno i „extra virgin”.
9. Mięso – jeśli decydujesz się na jedzenie mięsa, najlepiej, by pochodziło ono prosto z gospodarstwa (znajomi, rodzina ze wsi, zaufane źródło, tzw. swojskie), czyli takiego, w którym zwierzęta nie są trzymane w klatkach, lecz są wolnego chowu.
10. Cebula – często niedoceniana, jest znakomitym, cennym i zdrowym „wzmacniaczem” smaku. Dodaj ją do warzyw, brązowego ryżu, polej oliwą z oliwek, a otrzymasz smaczny i odżywczy posiłek.
Oczywiście to nie jest kompletne menu, ale jak tytuł wnosi, tanie i zdrowe.
Np. kiedy jesteśmy w trasie, na wyjeździe itd.. watro niektóre rzeczy wziąć pod uwagę pakując prowiant na wyjazd.