Liczba postów: 555
87
Dołączył: 2014-04-26
Reputacja:
26
2015-02-28, 19:16
Kupiłem pierwszy raz siemie lniane i mam pytanie, ile czasu je należy gotować, na opakowaniu jest tylko opis przygotowania kurczaka w marynacie sojowo - miodowej w sezamie. Nie ma nic ile należy gotować.
Gotować należy tak jak makarony/ryż do zmiękczenia pokarmu ? I jest tam napisane tłuszcze na 100g/44,3g a nasycone stanowią 5,3g, to chyba dużo 5,3g tych tłuszczy nasyconych, dlaczego tak jest ? Czy to te dobre tłuszcze które są w tym siemie?
I czy jak gotuje się makarony/ryż/kasze, to na koniec należy wodę odcedzić czy pozostawić w wodzie ?
"Bieganie to coś więcej niż sport, to styl życia!"
"Gry wymagają zręczności. Bieganie wymaga wytrzymałości, charakteru, dumy, odporności psychicznej. Bieganie jest testem, a nie grą. Testem wiary, przekonań, woli i pewności siebie."
Liczba postów: 555
87
Dołączył: 2014-04-26
Reputacja:
26
DZienks, ale
Cytat:ok. 10% to nasycone kwasy tłuszczowe.
NIe jest napisane dlaczego tam występują i czy są zdrowe, jest tylko napisane, że omega-6 występuje m.in. w tłuszcze nasycone (głównie zwierzęce) czyli w porządku, ale jakoś mnie to nie przekonuje jeszcze.
I ile czasu gotować należy aż do zmiękczenia ziarna czy krócej ? I czy wodę należy odcedzić ?
"Bieganie to coś więcej niż sport, to styl życia!"
"Gry wymagają zręczności. Bieganie wymaga wytrzymałości, charakteru, dumy, odporności psychicznej. Bieganie jest testem, a nie grą. Testem wiary, przekonań, woli i pewności siebie."
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2015-03-01, 13:05 {2} przez
Hannibal.)
Liczba postów: 1,657
136
Dołączył: 2013-07-14
Reputacja:
609
dlaczego tam występują ? Bo Bóg tak chciał
"Siła i szpan !" - SG Legia Warszawa
Jugger napisał(a):nie interesuj sie kim jestem, bo to naprawde bez znaczenia, tak samo jak mnie nie obchodzi kim jestes.
nie trzeba gotowac. Ja dodaje do platkow owsianych do sniadania, jak jem co innego to miele 4 lyzeczki, wsypuje do kubka i zalewam ciepla lub goraca woda, czekam z 5-10 min i szamie. Kupuj tylko w postaci pelnych ziaren, nigdy zmielone poniewaz ten tluszcz wietrzeje i najlepsze jest swiezo zmielone. Z tego co czytalem to siemie praktycznie nie ma zlych czy szkodliwych skladnikow. Poszukaj na necie wiecej info bo siemie dobre jest, szczegolnie na uklad pokarmowy, zoladek i jelita.