2015-03-31, 16:32
(2015-03-31, 12:41)zahir napisał(a): Satetsu, myślę, że jest różnica pomiędzy gotowaniem a prażeniem które jest obróbką cieplną "na sucho". Robi się to dla smaku i nie stosuje w innych rodzajach kaszy.
Zaznaczam, że sam chętnie dowiem się więcej na ten temat. Kieruje się prosta zasadą by jeść żywność jak najmniej przetworzoną i dlatego unikam kaszy gryczanej (choć bardzo ją lubię) i wolę jęczmienną albo pęczak. Ale przyjmę logiczne argumenty jeśli ktoś przekona mnie, że prażenie nie szkodzi.
Co do przetworzonej żywności to największy błąd jaki robiłem to było jedzenie oliwy z oliwek i oleju kokosowego. To jest również przetworzona żywność i nie jest to wcale zdrowe. W naturze oleje nie występują samotnie. Logika to potwierdza i badania też. Jednak nie chcę żeby ktoś mi wierzył na słowo. Wpiszcie sobie w googlach olive oil is not healthy i tego typu rzeczy i sami zróbcie research.
Macie 2 linki:
https://www.youtube.com/watch?v=OGGQxJLuVjg
https://www.youtube.com/watch?v=GfBKauKVi4M