Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Skrobia, cukier i tluszcz
#29

Olej lniany i wolne rodniki? Jakbyś utleniony pił to tak a nie świeży.

Prawo Leibiga - jakaś bzdura. Jak sobie nie spożyje aminokwasów egzogennych to organizm sam je wytworzy? Niektóre substancje są endo- a inne egzogenne lub względnie egzogenne, np kolagen. I tego nie zmienisz. Cholesterol spożywczy nie ma nic wspólnego z poziomem cholesterolu w organizmie(!!!) Żadnego związku. Nie jest tak że jedzenie smalcu go podwyższa albo obniża. Wątróbka produkuje go sama zależnie od potrzeb a nie od jakiegoś Leibiga.

Wyciągnąłeś weganów z ciemnej dupy. Akurat nadmiar błonnika nie musi być związany z weganizmem tak samo jak niedobór b12. Możesz być wege i wpierniczać chipsy na kolację. Najważniejsza jest zdrowa dieta a nie ideologia. Mój kuzyn wyleczył się z refluksu przechodząc na weganizm na miesiąc mimo iż lekarz mu przepisał leki które miał brać do końca życia. Mój brat podobnie miał problem z jelitami.

"Zaraz zaraz, przeciez rosliny odkwaszaja a tu nagle piszesz, ze zakwaszaja, o co chodzi ?" - sory, przejęzyczenie. Rak nie rozwinie się w alkalicznym śrosowisku, tak miało być. I nigdzie nie napisalem, że rośliny odkwaszają. Ryż np zakwasza, szczególnie brązowy.

"A sterydy anaboliczne dzialaja? Dzialaja, wiec warto je brac, tgez sa stworzone jako suplementy" - Ales walnął. Co to ma do rzeczy? Sterydy działają, na co? Mikrohydryna działa mega- regeneracyjnie co potwierdza dobry wpływ wody alkalicznej. Co tu sterydy mają do rzeczy?

Jaki fanatyzm? Po czym te wnioski? Jadam alkaliczną, bezglutenową kaszę gryczaną, nie jadam ryżu brązowego - to i to roslina. Jadam jaja, jogurty i wątróbką nie pogardze, mięso ograniczam (choć też jem). Wybieram po prostu to co dobre. Gdzie tu fanatyzm? W przeciwieństwie do Twojego uwielbienia tłuszczu i mięcha, u mnie fanatyzmu brak.

No i Twój wniosek na koniec: "Smalec jest zdrowy bo zawiera ciała czynne których inne tłuszcze nie zawierają". Czyli co? Cholesterol, który nie jest egzogenny bo organizm sam go sobie wytworzy jakby co. Oleje mają nizbędne, powtarzam NIEZBĘDNE czyli egzogenne kwasy tłuszczowe, czyli takie, które muszą być spożyte bo organzim sam sobie ich nie stworzy (chociaż cały ten Leibeg uważa inaczej :/ ) Po drugie to nadal teoria. A praktyka? Tam gdzie przoduje oliwa z oliwek i warzywa w diecie tam ludzie żyją długo i zdrowo (Ikaria, Okinawa). Tam gdzie żre się tony bekonu i nabiału (USA, Finlandia) ludzie padaja jak muchy i cierpia na choroby cywilizacyjne.

Generalnie podyskutowałbym jeszcze ale cieżko odnieść się do takich trochę ignoranckich zdań jak "spożywanie oleju lnianego to proszenie się o wolne rodniki". Takie coś to już samo w sobie wymaga rozwinięcie i osobnego posta. Ten olej jest w połowie wyposażony w omega-3, czyli kwas którego już co trzecie wiązanie łączy się z tlenem. To oczywiste że się szybko utlenia. Jeśli więc z natury szybkoutleniające się omega-3 uważasz za zło, tzn że według Ciebie są szkodliwe? I że nie powinniśmy ich spożywać chociaż są egzogenne? A może według Ciebie nie? Olej lniany musi stać w ciemnym i zimnym (ciemna butelka i lodówka) maks 2 miesiące. To świadczy tylko o jego naturalności. Ktoś kiedyś powiedział: Dobre jest to co się szybko psuje. I poniekąd miał rację.


Wiadomości w tym wątku
Skrobia, cukier i tluszcz - przez Hannibal - 2017-05-03, 09:14
Skrobia, cukier i tluszcz - przez Dawid - 2017-05-04, 08:07
RE: Skrobia, cukier i tluszcz - przez Hannibal - 2017-05-04, 09:54
RE: Skrobia, cukier i tluszcz - przez Seth - 2017-05-04, 14:57
RE: Skrobia, cukier i tluszcz - przez Hannibal - 2017-05-04, 17:12
RE: Skrobia, cukier i tluszcz - przez Rafał Mu. - 2017-05-04, 19:16
RE: Skrobia, cukier i tluszcz - przez Hannibal - 2017-05-04, 20:55
RE: Skrobia, cukier i tluszcz - przez Rafał Mu. - 2017-05-04, 22:29
RE: Skrobia, cukier i tluszcz - przez Hannibal - 2017-05-05, 12:56
RE: Skrobia, cukier i tluszcz - przez Rafał Mu. - 2017-05-05, 17:16
RE: Skrobia, cukier i tluszcz - przez Jugger - 2017-05-08, 09:17
RE: Skrobia, cukier i tluszcz - przez Rafał Mu. - 2017-05-08, 15:18
RE: Skrobia, cukier i tluszcz - przez Jugger - 2017-05-09, 09:39
RE: Skrobia, cukier i tluszcz - przez Rafał Mu. - 2017-05-09, 14:18
RE: Skrobia, cukier i tluszcz - przez Jugger - 2017-05-09, 15:50
RE: Skrobia, cukier i tluszcz - przez Wylfryd - 2017-05-06, 12:54
RE: Skrobia, cukier i tluszcz - przez Hannibal - 2017-05-06, 15:40
RE: Skrobia, cukier i tluszcz - przez Rafał Mu. - 2017-05-06, 16:04
RE: Skrobia, cukier i tluszcz - przez Wylfryd - 2017-05-06, 20:01
RE: Skrobia, cukier i tluszcz - przez Rafał Mu. - 2017-05-07, 07:03
RE: Skrobia, cukier i tluszcz - przez Hannibal - 2017-05-08, 19:03
RE: Skrobia, cukier i tluszcz - przez Rafał Mu. - 2017-05-09, 00:26
RE: Skrobia, cukier i tluszcz - przez Seth - 2017-05-08, 21:13
RE: Skrobia, cukier i tluszcz - przez Wylfryd - 2017-05-08, 23:35
RE: Skrobia, cukier i tluszcz - przez Hannibal - 2017-05-09, 08:33
RE: Skrobia, cukier i tluszcz - przez Seth - 2017-05-09, 15:00
RE: Skrobia, cukier i tluszcz - przez Wylfryd - 2017-05-10, 12:28
RE: Skrobia, cukier i tluszcz - przez Rafał Mu. - 2017-05-09, 16:55
RE: Skrobia, cukier i tluszcz - przez Jugger - 2017-05-09, 18:49
RE: Skrobia, cukier i tluszcz - przez Rafał Mu. - 2017-05-09, 23:07
RE: Skrobia, cukier i tluszcz - przez Jugger - 2017-05-10, 09:09
RE: Skrobia, cukier i tluszcz - przez Rafał Mu. - 2017-05-10, 14:59
RE: Skrobia, cukier i tluszcz - przez Jugger - 2017-05-10, 15:55
RE: Skrobia, cukier i tluszcz - przez Rafał Mu. - 2017-05-10, 22:16

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości