2013-07-19, 20:11
Cukier, to sacharoza. jest to cukier złożony składający się z dwóch cukrów prostych: glukozy i fruktozy. Jednak połączone w sacharozie nie są wcale łatwo przyswajalne. Z tego powodu proponuję całkowicie go wyeliminować i zastąpić łatwo przyswajalnymi cukrami prostymi. Fruktozę znajdziesz w słodkich owocach, takich jak: winogrona, gruszki, śliwki itp. Wspaniałym zamiennikiem cukru jest ksylitol uzyskiwany z soku z kory brzozy. Zbija cholesterol, świetnie wpływa na prace jelit, wzmacnia zęby. Bardzo zdrowy jest również miód naturalny. Ważne jednak, żeby był z pewnego źródła, bo często można kupić zafałszowany miód uzyskiwany z cukru. Nie wolno go poddawać obróbce termicznej, bo w temperaturze powyżej 50st.C traci swe lecznicze właściwości.