2013-07-09, 21:06
(2013-06-24, 12:44)Michał napisał(a):(2013-05-07, 11:53)Michał napisał(a): Masło orzechowe - niestety masło masłu nierówne. Kupując czytajcie etykiety. Masło powinno zawierać jak najmniej (najlepiej wcale) oleju roślinnego. Zapobiega on rozwarstwianiu się masła. Takie bez trzeba wymieszać przed użyciem. Ja nie znalazłem na polskim rynku masła bez oleju roślinnego. Druga sprawa, to masło nie może zrobione z orzechów prażonych/solonych.
Masło orzechowe można zrobić samemu. Ja jeszcze nie robiłem ale kto wie, może się skuszę... Przykładowy przepis: http://www.e-gym.pl/showthread.php?20885...rob-to-sam-!
Mały artykuł: http://potreningu.pl/artykuly/454/maslo-orzechowe-
I porównanie maseł: http://www.fitgeek.pl/2012/09/10/porowna...zechowych/
Od 2013-07-01 dobre masło orzechowe w Lidlu! http://www.lidl.pl/cps/rde/xchg/SID-E83A..._42193.htm
Okazuje się, ze to masło z Lidla wcale nie jest takie dobre, bo robione jest z orzeszków prażonych... zasugerowałem się artykułem porównującym masła, a na to nie zwróciłem uwagi
Cytując drugi artykuł: "podgrzewanie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych doprowadza do zamian degeneracyjnych w ich strukturze i w efekcie mogą się stać dla nas toksyczne. "
Przepraszam wszystkich za wprowadzenie w błąd
Niech progres będzie z Tobą!
Michał