2015-03-04, 22:06
Jeśli lubimy pić mleko nie wybieramy mleka UHT. Czy było homogenizowane łatwo sprawdzić - jeśli je odstawimy, zsiądzie się i na wierzchu zbierze się śmietana to nie było.
A1 i A2 nie mam zdania - mam trochę wrażenie że jeśli wyodrębnisz z dowolnego pokarmu frakcje białek to mogą pojawić się podobne problemy. Hodowla naturalna - wiadomo lepiej być młodym pięknym i bogatym niż starym, brzydkim i biednym.
Satetsu mam pytanie dlaczego homogenizacja jest niebezpieczna? Najpierw znalazłem informację,że rozbija cząsteczki tłuszczu na tak niewielkie drobiny, że w jelitach ulegają wchłonięciu nie tylko do chłonki ale i bezpośrednio do krwi i mogą w ten sposób zwiększyć ryzyko miażdżycy - w pierwszej chwili pomyślałem Ok, ale potem to chwilę się zastanowiłem - krew z jelit odpływa do żyły wrotnej i płynie nią do wątroby - w wątrobie te cząsteczki tłuszczu powinny być zatrzymane. Jeśli zaś wchłoną się do chłonki to poprzez naczynia chłonne trafią do przewodu piersiowego który uchodzi do układu żylnego w ok. żyły szyjnej wewnętrznej, potem przez żyłę główną do serca, naczyń krążenia płucnego, ponownie do serca i w końcu do łożyska tętniczego krążenia dużego - więc w tym drugim przypadku stężenie tłuszczy we krwi powinno być większe. Są jeszcze jakieś zagrożenia związane z homogenizacją?
A1 i A2 nie mam zdania - mam trochę wrażenie że jeśli wyodrębnisz z dowolnego pokarmu frakcje białek to mogą pojawić się podobne problemy. Hodowla naturalna - wiadomo lepiej być młodym pięknym i bogatym niż starym, brzydkim i biednym.
Satetsu mam pytanie dlaczego homogenizacja jest niebezpieczna? Najpierw znalazłem informację,że rozbija cząsteczki tłuszczu na tak niewielkie drobiny, że w jelitach ulegają wchłonięciu nie tylko do chłonki ale i bezpośrednio do krwi i mogą w ten sposób zwiększyć ryzyko miażdżycy - w pierwszej chwili pomyślałem Ok, ale potem to chwilę się zastanowiłem - krew z jelit odpływa do żyły wrotnej i płynie nią do wątroby - w wątrobie te cząsteczki tłuszczu powinny być zatrzymane. Jeśli zaś wchłoną się do chłonki to poprzez naczynia chłonne trafią do przewodu piersiowego który uchodzi do układu żylnego w ok. żyły szyjnej wewnętrznej, potem przez żyłę główną do serca, naczyń krążenia płucnego, ponownie do serca i w końcu do łożyska tętniczego krążenia dużego - więc w tym drugim przypadku stężenie tłuszczy we krwi powinno być większe. Są jeszcze jakieś zagrożenia związane z homogenizacją?