Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Skrobia, cukier i tluszcz
#21

(2017-05-08, 19:03)Hannibal napisał(a):  Cholesterol w tętnicach jest i sobie przepływa w tą i tamtą strone nic mu tam.
Ale jak on jest juz kleista mazią jak utleniony LDL to on sie przykleja do tętnic. Lecz to moze 1% wszystkich substancji ktore składają sie na płytkę miazdzycowa.

Jak badasz lipidogram, to badasz m.in natywny LDL. (Zapisany jako LDL).

I masz racje, on nie jest zly, i jest potrzebny, i nje ma zadnego przedziału od - do.
Tylko doktor Orłowski wskazał jak wielkie widełki moze miec cholesterol dla różnych grup wiekowych.

*****

I przeczytaj ksiazke " te co podałem w pierwszym poscie. "Pierwotny umysl, pierwotne cialo"

Aha ludzie pierwotnie nie jedli roslin strączkowych. Wiec nie sluza nam.

Piszesz, ze mieso jest beee, tak wiec z czego wybierac jedzenie? Z chleba
Makaronu, ryżu? A moze pakowanych pokarmów sklepowych?
Te produkty są gorsze od mięsa pochodzenia lokalnego/ekologicznego jest takie mieso, da sie dostac jak chce sie.

Wysłane z mojego SM-T113 przy użyciu Tapatalka

Tak, cholesterol nie jest głównym składnikiem płytki miażdżycowej. Są nimi wapń i uszkodzone frakcje omega-6. Jednak to cholesterol jest jakby zaprawą dla tych substancji, która wszystko skleja. Dlatego ważne by nie jeść tłuszczów trans, ani zbyt wiele nabiału, a miażdżyca nam raczej nie grozi. Do tego cholina z jajek i będzie spoko.

A to że ludzie pierwotni nie jedli strączków... Trochę pochopne wnioski wyciągasz moim zdaniem. Widzę że dla Ciebie głównym wyznacznikiem jest dieta pierwotnych. Dla mnie wcale. Przecież pierwotni też zasiedlali różne rejony świata, jak teraz. Jak jakiś małpolud mieszkał w rejonach gdzie nie było mamutów to co? Głodował bo marchewki do ust się brzydził wziąć? Smile Dieta pierwotnych też musiała być zróżnicowana i zależała bardziej od przynależności geograficznej niż od upodobań, jak teraz zresztą, choć dzisiaj mamy import/eksport i możemy jeść banany w Polsce, dzięki Ci Panie.

Nie napisałem że mięso jest beee, tylko że nie jest super, a to różnica. Sam jadam choć mało. Na prawdę nie wiesz co jeść gdy nie masz mięsa? U mnie w domu musi być zawsze kasza gryczana, jajka, banany, płatki owsiane/jaglane, ziemniaki, fasola lub ciecierzyca

Przykłady obiadów:
1. Ziemniaki pokrojone w duże kawałki, pieczone razem na blasze z cukinią i małą marchewką + kawałek piersi. Jak nie mogę dojeść to zawsze mięso zostaje. Pieczone ziemniaki mogę wsuwać na kilogramy. Choć filet na cukini jest zajebisty, soczysty i miękki. TO wyjątek bo na ogół jest pierś jest sucha, nie lubię, wolę udko.
2. Makaron ze szpinakiem lub fasola ze szpinakiem - robisz w 20 min.
3. Puree ziemniaczane + marchewka z goszkiem + kawałek piersi.

Dużo zależy od proporcji. Możesz jeść ziemniaki z mięsem lub mięso z ziemniakami - wiesz co mam na myśli.

Oczywiście pakowane żarcie jak mówisz to lipa i lepiej zjeść dobre mięso. Ale pakowane mięso z marketu, te w żółtych tackach... ło matko. Nawet dla psa kupuję w lokalnym mięsnym na wagę. ALe to samo tyczy się pomidorków prosto z paczki. Dlatego teraz w sezonie trzeba żreć tego ile wlezie i zamrażać na zimę. Jak mam zimą jeść pomidory z marketu to wolę wcale nie jeść.


Wiadomości w tym wątku
Skrobia, cukier i tluszcz - przez Hannibal - 2017-05-03, 09:14
Skrobia, cukier i tluszcz - przez Dawid - 2017-05-04, 08:07
RE: Skrobia, cukier i tluszcz - przez Hannibal - 2017-05-04, 09:54
RE: Skrobia, cukier i tluszcz - przez Seth - 2017-05-04, 14:57
RE: Skrobia, cukier i tluszcz - przez Hannibal - 2017-05-04, 17:12
RE: Skrobia, cukier i tluszcz - przez Rafał Mu. - 2017-05-04, 19:16
RE: Skrobia, cukier i tluszcz - przez Hannibal - 2017-05-04, 20:55
RE: Skrobia, cukier i tluszcz - przez Rafał Mu. - 2017-05-04, 22:29
RE: Skrobia, cukier i tluszcz - przez Hannibal - 2017-05-05, 12:56
RE: Skrobia, cukier i tluszcz - przez Rafał Mu. - 2017-05-05, 17:16
RE: Skrobia, cukier i tluszcz - przez Jugger - 2017-05-08, 09:17
RE: Skrobia, cukier i tluszcz - przez Rafał Mu. - 2017-05-08, 15:18
RE: Skrobia, cukier i tluszcz - przez Jugger - 2017-05-09, 09:39
RE: Skrobia, cukier i tluszcz - przez Rafał Mu. - 2017-05-09, 14:18
RE: Skrobia, cukier i tluszcz - przez Jugger - 2017-05-09, 15:50
RE: Skrobia, cukier i tluszcz - przez Wylfryd - 2017-05-06, 12:54
RE: Skrobia, cukier i tluszcz - przez Hannibal - 2017-05-06, 15:40
RE: Skrobia, cukier i tluszcz - przez Rafał Mu. - 2017-05-06, 16:04
RE: Skrobia, cukier i tluszcz - przez Wylfryd - 2017-05-06, 20:01
RE: Skrobia, cukier i tluszcz - przez Rafał Mu. - 2017-05-07, 07:03
RE: Skrobia, cukier i tluszcz - przez Hannibal - 2017-05-08, 19:03
RE: Skrobia, cukier i tluszcz - przez Rafał Mu. - 2017-05-09, 00:26
RE: Skrobia, cukier i tluszcz - przez Seth - 2017-05-08, 21:13
RE: Skrobia, cukier i tluszcz - przez Wylfryd - 2017-05-08, 23:35
RE: Skrobia, cukier i tluszcz - przez Hannibal - 2017-05-09, 08:33
RE: Skrobia, cukier i tluszcz - przez Seth - 2017-05-09, 15:00
RE: Skrobia, cukier i tluszcz - przez Wylfryd - 2017-05-10, 12:28
RE: Skrobia, cukier i tluszcz - przez Rafał Mu. - 2017-05-09, 16:55
RE: Skrobia, cukier i tluszcz - przez Jugger - 2017-05-09, 18:49
RE: Skrobia, cukier i tluszcz - przez Rafał Mu. - 2017-05-09, 23:07
RE: Skrobia, cukier i tluszcz - przez Jugger - 2017-05-10, 09:09
RE: Skrobia, cukier i tluszcz - przez Rafał Mu. - 2017-05-10, 14:59
RE: Skrobia, cukier i tluszcz - przez Jugger - 2017-05-10, 15:55
RE: Skrobia, cukier i tluszcz - przez Rafał Mu. - 2017-05-10, 22:16

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości