2015-03-29, 00:36
Tutaj praktyka idzie w parze z teorią. Po to min. wkleiłem link do artykułu. Aminokwasy możemy podzielić na endogenne - czyli takie, które możemy zsyntetyzować z innych aminokwasów i egzogenne - takie które możemy pozyskać albo z pokarmem albo z rozpadu białka własnego - tego drugiego raczej nie chcemy.
Jeśli więc zabraknie jakiegokolwiek aminokwasu endogennego podczas syntezy akurat potrzebnego biała to synteza zostanie po prostu zatrzymana - nosi on nawet nazwę aminokwasu ograniczającego. Nie ma wtedy znaczenia ile innych aminokwasów dostarczyliśmy do organizmu. Czyli nie jest istotne ile białka zjedliśmy tylko kiedy skończy się pierwszy z aminokwasów egzogennych. Druga sprawa - nasz organizm nie potrafi magazynować aminokwasów, nie możemy więc dostarczyć części aminokwasów z opóźnieniem tylko musimy dostarczyć od razu cały ich komplet w odpowiednich proporcjach. Dlatego lepiej jest jeść białko pełnowartościowe.
Jeśli więc zabraknie jakiegokolwiek aminokwasu endogennego podczas syntezy akurat potrzebnego biała to synteza zostanie po prostu zatrzymana - nosi on nawet nazwę aminokwasu ograniczającego. Nie ma wtedy znaczenia ile innych aminokwasów dostarczyliśmy do organizmu. Czyli nie jest istotne ile białka zjedliśmy tylko kiedy skończy się pierwszy z aminokwasów egzogennych. Druga sprawa - nasz organizm nie potrafi magazynować aminokwasów, nie możemy więc dostarczyć części aminokwasów z opóźnieniem tylko musimy dostarczyć od razu cały ich komplet w odpowiednich proporcjach. Dlatego lepiej jest jeść białko pełnowartościowe.