Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Skrobia, cukier i tluszcz
#24

(2017-05-09, 09:39)Jugger napisał(a):  A jakie to "pozytywne skladniki odzywcze" powinien zawierac tluszcz? Czy olej kokosowy czy palmowy, ktory polecasz zawiera te "pozytywne skladniki odzywcze"?
A oliwa?
I czy jestes na pewno pewien tego co piszesz?

Oleje tłoczone na zimno zawierają niezbędne kwasy wielo- i jednonienasysoce. Olej kokosowy raczej nic wielkiego ale ponoć w małych ilościach jest zdrowy. Jakieś tam ilości witamin i minerałów chyba ma.

(2017-05-09, 09:39)Jugger napisał(a):  
(2017-05-08, 15:18)Rafał Mu. napisał(a):  W żadnej społeczności/kulturze nie odnotowano pozytywnego wpływu tłustej diety na organizm, wręcz przeciwnie (pomijając diety ketogeniczne). Poza tym mocno zakwasza powodując zubożenie organizmu w minerały. Nie mam podstaw by uważać że smalec jest korzystny dla nas.
Wnoszac po tym co piszesz, to nie masz podstaw do formulowania takich sadow. 1.Nie ma czegos takiego jak "zakwaszenie", organizm posiada uklady buforowe zapobiegajace temu.
2. Smalec od olejow roslinnych rozni sie wlasnie tym, ze zawiera mnostwo tzw "cial czynnych", czyli roznego rodzaju substancji, ktorych brak w olejach roslinnych, ale zeby to wiedziec, trzeba wziac do reki dowolna ksiazke o technologii zywienia albo fizjologii zywienia. To, ze w zadnej spolecznosci czegos nie odnotowano albo odnotowano jest tylko obserwacja statystyczna i niczym wiecej

1. Tak, układy buforowe. A jak one działają? Układy buforowe mają za zadanie nie dopuścić do zakwaszenia krwi. Organizm zrobi wszystko żeby ph krwi pozostało na poziomie 7,35 do 7,45. A jak to robi? Wykorzystuje alkaliczne pierwiastki - wapń zabiera kościom, magnez i potas mięśniom itd. Wszystko dla krwi. Zakwaszenie krwi a zakwaszenie organizmu to inne sprawy. Moim zdaniem równowaga kwasowo-zasadowa to punkt wyjściowy diety. Kwaśne środowisko jest zabójcze np. dla nośnika energii ATP. Bierzesz kreatynę która ma odnowić ATP, a zaraz potem zjadasz zakwaszające mięso zabójcze dla ATP. Właśnie dlatego ktoś wymyślił kreatynę alkaliczną kre-alkalyn. Komórka rakowa np nie ma prawa rozwinąć się w śrosowsku alkalicznym, nie przeżyłaby, jak ryba na lądzie. Kwaśne środowisko to kolebka wirusów, bakterii, oraz zabójstwo dla minerałów, witamin, enzymów. Dużo by pisać o tym. Jak chcesz to załóż osobny temat bo nam tu się dyskusja porozjeżdżała w różne strony Smile
2. Oleje nie mają ciał czynnych - nie wiem. Co te ciała czynne takiego dobrego powodują? Napisałeś że w smalcu są i co z tego? To trochę za mało byś mnie przekonał, że żarcie tłuszczu jest lepsze niż dieta Niebieskich Stref Smile A to że coś gdzieś odnotowano lub nie odnotowano to uczenie się na praktyce i wyciąganie wniosków. Pisanie o ciałach czynnych w smalcu to tylko teoretyzowanie co one by mogły dobrego uczynić. Dalszych przesłanek brak.

(2017-05-09, 09:39)Jugger napisał(a):  Cholina rozdrabnia cholesterol na molekuly, ktore sa transportowane we krwi?Confused
To jakies nowe podwaliny biochemii?
Wiesz, ze cholesterol jako substancja hydrofobowa aby mogl byc transportowany we krwi musi byc opakowany w odpowiednie lipoproteiny typu apo- o roznych gestosciach?
Poza tym wiekszosc cholesterolu w organizmie produkuje watroba, od 1 do nawet 1,5 g dziennia, z produktow spozywczych przyswajane jest ok 03-06g. Bajanie o cholinie i wplywie jajek na poziom cholesterolu jest..tylko bajaniem.
Polecam fachowa literature w tych kwestiach jednak a nie opowiadania podroznika.
https://docs.google.com/viewer?url=http:...sterol.pdf

No spoko. A znasz cały ten proces od podszewki? Opakowywanie cholesterolu w lipoproteiny? Masz pewność że cholina nie bierze w tym udziału? Ja napisałem to co wiem. Skoro masz powody by twierdzić że cholina nie ma tu nic do rzeczy to spoko, ja Cię przekonywał nie będę. Natomiast co do fachowej literatury, jak to nazywasz, dla mnie żadna fachowa literatura nie jest wyznacznikiem. Oficjalne stanowisko środowiska medycznego w sprawie cholesterolu zmieniło się dopiero w 2015 roku. To co było wcześniej napisane mogło być oparte bądź to na wcześniejszych wytycznych lub założeniach, bądź na tym jak faktycznie jest i dlaczego Amerykańce dopiero teraz zakazują margaryny a nie masła. Kto to wie? Co znaczy fachowa literatura? Bo została wydana przez przez przedstawicieli oficjalnego stanowiska świadka medycznego, które to stanowisko właśnie zostało zmienione? Smile

(2017-05-09, 08:33)Hannibal napisał(a):  Moim zdaniem marchewka zalicza juz pod uprawę (rolnictwo), i nie sadze aby dziko rosły takie marchewki. Wink

Wysłane z mojego SM-T113 przy użyciu Tapatalka

No tak Smile To niech będą poziomki zamiast tej marchewki


Wiadomości w tym wątku
Skrobia, cukier i tluszcz - przez Hannibal - 2017-05-03, 09:14
Skrobia, cukier i tluszcz - przez Dawid - 2017-05-04, 08:07
RE: Skrobia, cukier i tluszcz - przez Hannibal - 2017-05-04, 09:54
RE: Skrobia, cukier i tluszcz - przez Seth - 2017-05-04, 14:57
RE: Skrobia, cukier i tluszcz - przez Hannibal - 2017-05-04, 17:12
RE: Skrobia, cukier i tluszcz - przez Rafał Mu. - 2017-05-04, 19:16
RE: Skrobia, cukier i tluszcz - przez Hannibal - 2017-05-04, 20:55
RE: Skrobia, cukier i tluszcz - przez Rafał Mu. - 2017-05-04, 22:29
RE: Skrobia, cukier i tluszcz - przez Hannibal - 2017-05-05, 12:56
RE: Skrobia, cukier i tluszcz - przez Rafał Mu. - 2017-05-05, 17:16
RE: Skrobia, cukier i tluszcz - przez Jugger - 2017-05-08, 09:17
RE: Skrobia, cukier i tluszcz - przez Rafał Mu. - 2017-05-08, 15:18
RE: Skrobia, cukier i tluszcz - przez Jugger - 2017-05-09, 09:39
RE: Skrobia, cukier i tluszcz - przez Rafał Mu. - 2017-05-09, 14:18
RE: Skrobia, cukier i tluszcz - przez Jugger - 2017-05-09, 15:50
RE: Skrobia, cukier i tluszcz - przez Wylfryd - 2017-05-06, 12:54
RE: Skrobia, cukier i tluszcz - przez Hannibal - 2017-05-06, 15:40
RE: Skrobia, cukier i tluszcz - przez Rafał Mu. - 2017-05-06, 16:04
RE: Skrobia, cukier i tluszcz - przez Wylfryd - 2017-05-06, 20:01
RE: Skrobia, cukier i tluszcz - przez Rafał Mu. - 2017-05-07, 07:03
RE: Skrobia, cukier i tluszcz - przez Hannibal - 2017-05-08, 19:03
RE: Skrobia, cukier i tluszcz - przez Rafał Mu. - 2017-05-09, 00:26
RE: Skrobia, cukier i tluszcz - przez Seth - 2017-05-08, 21:13
RE: Skrobia, cukier i tluszcz - przez Wylfryd - 2017-05-08, 23:35
RE: Skrobia, cukier i tluszcz - przez Hannibal - 2017-05-09, 08:33
RE: Skrobia, cukier i tluszcz - przez Seth - 2017-05-09, 15:00
RE: Skrobia, cukier i tluszcz - przez Wylfryd - 2017-05-10, 12:28
RE: Skrobia, cukier i tluszcz - przez Rafał Mu. - 2017-05-09, 16:55
RE: Skrobia, cukier i tluszcz - przez Jugger - 2017-05-09, 18:49
RE: Skrobia, cukier i tluszcz - przez Rafał Mu. - 2017-05-09, 23:07
RE: Skrobia, cukier i tluszcz - przez Jugger - 2017-05-10, 09:09
RE: Skrobia, cukier i tluszcz - przez Rafał Mu. - 2017-05-10, 14:59
RE: Skrobia, cukier i tluszcz - przez Jugger - 2017-05-10, 15:55
RE: Skrobia, cukier i tluszcz - przez Rafał Mu. - 2017-05-10, 22:16

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości