2017-05-04, 20:55
(2017-05-04, 19:16)Rafał Mu. napisał(a): Teoria głosi że łączenie makroskładników w jednym posiłku zaburza ich trawienie. Jest wielu zwolenników tej teorii zarówno wsród dietetyków jak i lekarzy. Np. węglowodany trawią się w środowisku niezbyt kwaśnym natomiast białko w środowisku bardzo kwaśnym. Zjadając jednocześnie białko i węglowodany zmuszamy żołądek do stworzenia warunków, które nie będą idealne dla żadnego makroskładnika. Ponadto węglowodany powodują wzrost poziomu insuliny, a do trawienia tłuszczy potrzebna jest żółć z woreczka żółciowego. Inne makroskładniki wymagają innych procesów dlatego uważa się że najlepiej jadać monoskładnikowo lub przynajmniej z przewagą dominującą białka, węglowodanów lub tłuszczu. Białko i tłuszcz nie wymagają tak odmiennych procesów jak np. węglowodany i tłuszcz lub węglowodany i białko. Dlatego zazwyczaj to węglowodany powinny być spożywane samodzielnie. Ziemniaki z tłuszczem to posiłek z dominującą przewagą skrobi, ale to też zależy od tego czy ziemniaki jedynie są skropione tłuszczem czy pływają w tłuszczu i jest 50/50.
Tyle teorii. Sam kiedyś starałem się jadać jajecznicę bez pieczywa, jednak praktyka pokazuje zupełnie co innego. Fasola np. zawiera sporo białka i węglowodanów, więc według teorii diety niełączenia fasoli nie powinno się jadać wcale. W tzw. niebieskich strefach, czyli krajach gdzie średnia życia jest najdłuższa, fasola jest spożywana w największych ilościach, co dowodzi temu że nam służy.
Sardynia, Włochy, Grecja - kraje należące do niebieskich stref - lubują się w smażeniu/pieczeniu ziemniaków w oliwie z oliwek. Zresztą na oliwie robią wszystko. Ziemniaki z tłuszczem mogą oznaczać ziemniaki na oliwie, ziemniaki z masłem lub ze smalcem, albo ziemniaki z jajkiem sadzonym. W każdym z tych przypadków przełożenie na zdrowie będzie inne. Nie należy moim zdaniem rozpatrywać łączenia skrobi z tłuszczem, bo to zbyt ogólne pojęcie. Zawsze trzeba rozpatrywać konkretne produkty. Smalcu nie należy jadać wcale więc i nie ma co rozkminiać jego łączenia z innymi produktami. A to co zdrowe, np. oliwa, zdrowe będzie nawet z ziemniakami. Tak pokazuje praktyka. Nie wiem czy Cię taka odpowiedź satysfakcjonuje, ale chyba innej nie dostaniesz.
No fajnie to rozpisałes. Pomocne informacje.
Smalec jest zdrowy. Wiekszosc to kwasy jednonienasycone i potem nasycone.
Mozna na nim smażyć, badz jesc na surowo z innym produktami.
A np ugotowane ziemniaki oraz jedzenie masła łyżeczka + warzywa do tego. (Posilek przed snem)
To nie zbyt madry pomysł czy moze byc?
Wysłane z mojego SM-T113 przy użyciu Tapatalka
"Bieganie to coś więcej niż sport, to styl życia!"
"Gry wymagają zręczności. Bieganie wymaga wytrzymałości, charakteru, dumy, odporności psychicznej. Bieganie jest testem, a nie grą. Testem wiary, przekonań, woli i pewności siebie."