hejo jeśli ktoś chciał by znowu tu zajrzeć to natknie się na moje spostrzeżenie dotyczące masła z LIDLA. Mianowicie mam przed sobą dwa masła z tej sieciówki ( tylko takie aktualnie są dostępne ), oba z tego "amerykańskiego tygodnia" ale u mnie są dostępne cały czas
Chodzi więc o to, że pozornie rozpatrywane przeze mnie jako lepsze masło crunchy ( to z kawałkami orzechów ) jest właśnie zrobione z orzeszków prażonych... To drugie, "smooth" - całkowicie gładkie, ma w składzie orzeszki ziemne, jednak nie ma dodatku "prażone"
Ogólnie porównując oba to:
CRUNCHY PEANUT BUTTER:
skład: 95%prażone orzeszki ziemne, brązowy cukier trzcinowy, olej palmowy, sól 1%.
wartość odżywcza 100g: 614 kcal, tłuszcz 49,6 g z czego nasycone to 6,9; węglowodany 12,5 z czego cukry 7,3; białko 24,7 g; sól 0,93g
SMOOTH PEANUT BUTTER:
skład: 94% orzeszki ziemne,olej palmowy, sól 1,2 %; cukier trzcinowy; olej z orzeszków ziemnych.
wartość odżywcza 100g: 629 kcal; tłuszcz 51,2 g z czego nasycone 8,5 g; węglowodany 14,4 g z czego cukry 10,6 ; białko 24,3g;sól 1,08 g