2015-03-31, 14:28
Dla bardziej wytrwałych: yadda.icm.edu.pl/agro/element/bwmeta1.element.agro-article-6f808ecf-240a-489f-bc43-e6d9a1b86e60/c/06_Dziedzic.pdf
A dla mniej:
1. W wyniku prażenia zaobserwowano znaczącą zmianę (zmniejszenie) w ilości białka w kaszy przed i po prażeniu;
2. Procesy obłuskiwania i prażenia nie miały istotnego wpływu na zawartość tłuszczy (jedynie proces łamania stosowany podczas obłuskiwania zmniejszył zawartość tłuszczu);
3. Prażenie ziarniaków gryki spowodowało zmniejszenie zawartości glukozy, galaktozy z frutkozą i arabinozy, a zwiększenie sacharozy *
A wnioski, czy to dobrze, czy źle wyciągnijcie sami
*K. Dziedzic, D. Górecka, A. Drożdżyńska, K. Czaczyk - "Wpływ Procesu otrzymywania kaszy gryczanej prażonej na zawartość wybranych składników odżywczych" (podlinkowana praca )
A dla mniej:
1. W wyniku prażenia zaobserwowano znaczącą zmianę (zmniejszenie) w ilości białka w kaszy przed i po prażeniu;
2. Procesy obłuskiwania i prażenia nie miały istotnego wpływu na zawartość tłuszczy (jedynie proces łamania stosowany podczas obłuskiwania zmniejszył zawartość tłuszczu);
3. Prażenie ziarniaków gryki spowodowało zmniejszenie zawartości glukozy, galaktozy z frutkozą i arabinozy, a zwiększenie sacharozy *
A wnioski, czy to dobrze, czy źle wyciągnijcie sami
*K. Dziedzic, D. Górecka, A. Drożdżyńska, K. Czaczyk - "Wpływ Procesu otrzymywania kaszy gryczanej prażonej na zawartość wybranych składników odżywczych" (podlinkowana praca )