Liczba postów: 1,657
136
Dołączył: 2013-07-14
Reputacja:
609
wiele osób nie rozróżnia zapotrzebowania sportowca od amatora, amator średnio na trening poświęca 1-2 godziny dziennie, zawodnik np. takiej gimnastyki do 30 godzin tygodniowo, więc 3 razy tyle. Na pewno musi jeść 2 razy więcej niż przeciętna osoba
"Siła i szpan !" - SG Legia Warszawa
Jugger napisał(a):nie interesuj sie kim jestem, bo to naprawde bez znaczenia, tak samo jak mnie nie obchodzi kim jestes.
bialku bialku nie jest rowne i przyswajalnosc osobnika A, moze byc inna niz tego B. obserwowolalem przez lata jak wielu mlodych sportowcow z ilosci przechodzili na jakosc. (fakt, ze nigdy sie nie zajmowalem sportami olimpijskimi, a te "nieolimpijskie" sa bardziej pozostawione sobie i trzeba wiecej szukac i bladzic). ale wrcajac do tematu... liczy sie to co z czym jemy i po czym jemy. liczy sie jakos pozywienia. poznanie siebie.
kp
Liczba postów: 229
23
Dołączył: 2013-05-05
Reputacja:
161
Tutaj praktyka idzie w parze z teorią. Po to min. wkleiłem link do artykułu. Aminokwasy możemy podzielić na endogenne - czyli takie, które możemy zsyntetyzować z innych aminokwasów i egzogenne - takie które możemy pozyskać albo z pokarmem albo z rozpadu białka własnego - tego drugiego raczej nie chcemy.
Jeśli więc zabraknie jakiegokolwiek aminokwasu endogennego podczas syntezy akurat potrzebnego biała to synteza zostanie po prostu zatrzymana - nosi on nawet nazwę aminokwasu ograniczającego. Nie ma wtedy znaczenia ile innych aminokwasów dostarczyliśmy do organizmu. Czyli nie jest istotne ile białka zjedliśmy tylko kiedy skończy się pierwszy z aminokwasów egzogennych. Druga sprawa - nasz organizm nie potrafi magazynować aminokwasów, nie możemy więc dostarczyć części aminokwasów z opóźnieniem tylko musimy dostarczyć od razu cały ich komplet w odpowiednich proporcjach. Dlatego lepiej jest jeść białko pełnowartościowe.
Liczba postów: 1,657
136
Dołączył: 2013-07-14
Reputacja:
609
z charakteru pracy mięśniowej i treningu u gimnastyków możemy wywnioskować mniej więcej co jest potrzebne by uzupełniać, wiadomo pełna gama aminokwasów do regeneracji, magnez do izometrii i duża pula węglowodanów przed treningiem ja ładuję energię z owsianki i owoców przed treningiem, uzupełniam białko odżywką z aminokwasów jem jajka i rybę. Do tego orzechy, bo przy 5-6 godzinach treningu tłuszcze są ważne więc najlepiej dostarczyć nienasycone i średnie łańcuchy np. z oleju.
"Siła i szpan !" - SG Legia Warszawa
Jugger napisał(a):nie interesuj sie kim jestem, bo to naprawde bez znaczenia, tak samo jak mnie nie obchodzi kim jestes.
Magnez do izometrii, pewnie dlatego, ze bardzo obciążony jest układ nerwowy. Z tego co pamiętam wapń jest takze bardzo ważny dla układu nerwowego, i pewnie wiele wiele innych minerałów
Trochę co do magnezu
Ciekawi mnie, czemu ludzie ćwiczący jedzą tak często ryż biały, który jest ubogi chyba we wszystko pomijając węglowodany. Brązowy prezentuje się zdecydowanie lepiej, a kasza gryczana to dopiero posiłek. Tymbardziej, że nasi przodkowie jadali kasze, a do ryżu chyba nie było dostępu.
Patrząc na magnez, (w 100g produktu suchego)
ryż biały : 35.0 mg wg norm 9%
ryż brązowy: 112mg wg norm 28%
kasza gryczana daje: 251mg wg norm jest to 63% !
Różnica jest potężna także w wielu innych minerałach.
Liczba postów: 1,657
136
Dołączył: 2013-07-14
Reputacja:
609
wapnia nam nigdy nie zabraknie bo pobierany jest z kości w razie czego, a magnez przy takich wysiłkach znika w mgnieniu oka, a bez niego nie ma pracy mięśni, dochodzi do bolesnych skurczów i jeśli nie ma magnezu to przy izometrii więcej robimy szkód niż pracy mięśniowej, po prostu mięśnie pękają
tak dodałbym kaszę świetna sprawa. Właściwie jakoś moglibyśmy coś wspólnie wypracować jakie produkty są zalecane dla gimnastyka, więc ja proponuję stworzyć listę:
1. jaja - wysoka pula jeśli chodzi o zawartość różnych białek
2. orzechy - kwasy tłuszczowe nienasycone + dużo minerałów
3. Ryba - dobrej jakości białko i kwasy omega 3
4. Odżywka białkowa z aminokwasami np. BCAA
5. owoce, przed treningiem "najbardziej kaloryczne" to banany i winogrona - wysoka pula węglowodanów, ciężko od tego przytyć, chociaż można jeśli będziemy jeść "brązowe" owoce pełne glukozy. Generalnie dużo witamin i "przyswajalna" fruktoza, nie wiem o co w tym chodzi, ale fruktoza dodawana do produktów przetworzonych jest szkodliwa dla wątroby, a z owoców już nie
6. owsianka - duża pula węglowodanów rozbudowanych
7. Magnez jako suplement diety, polecam cytrynian magnezu, ma ok 60% wchłanialność, ale nie jest toksyczny
8. Kasza gryczana - dobry rodzaj węglowodanów, minerały
"Siła i szpan !" - SG Legia Warszawa
Jugger napisał(a):nie interesuj sie kim jestem, bo to naprawde bez znaczenia, tak samo jak mnie nie obchodzi kim jestes.