Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Płatki ryżowe
#11

"Skoro się nie nadają to po co je wszyscy jedzą?"
prawda nie jest elementem glosowania.

kp
#12

z tym glutenem to ostatnio jest bardzo głośno , że dieta bez glutenu to jednak tylko dla chorych na celiakię i uczulonych na glutenTongue
#13

Też właśnie ostatnio znalazłem taką informację w sieci ,że koleś robiący badania nad wpływem glutenu opublikował kolejne wyniki tych badań które analizowali kilka lat i jednak stwierdził ,że gluten mógł nie mieć wpływu na różne zmiany (czy coś tam) w organizmie u osób go spożywających. Jak będę miał chwilę jutro to poszukam tych informacji i wkleję na forum bo to tak na szybko przeczytałem w pracy tylko;P
#14

(2015-02-20, 12:16)ghost napisał(a):  z tym glutenem to ostatnio jest bardzo głośno , że dieta bez glutenu to jednak tylko dla chorych na celiakię i uczulonych na glutenTongue

Niestety muszę wszystkich zawieść, gluten generalnie każdemu szkodzi (jednemu bardziej, drugiemu mniej). Info tutaj:
http://theglutensummit.com/
https://www.youtube.com/watch?v=iixF9Qc8enM
https://www.youtube.com/watch?v=xloudUAXwRE
https://www.youtube.com/watch?v=UJevPgyk390
https://www.youtube.com/watch?v=xA5h93xz-6Q
https://www.youtube.com/watch?v=E2oCO-tPW7U

Szczególnie ważny ostatni link. Obejrzałem to wszystko pare miesięcy temu. Warto naprawdę. Tom O'Bryan to specjalista od glutenu i ogólnie świetny gość : )
#15

Gluten to jedno z największych ścierw jakie istnieją. Jeśli kogoś interesuje co to robi z organizmem to zostawiam tutaj linki z bardzo konkretną wiedzą.
https://kefir2010.wordpress.com/2015/02/...onu-o-600/
https://kefir2010.wordpress.com/2014/07/...rfekcyjna/
https://kefir2010.wordpress.com/2014/02/...em-wziete/
#16

Z tym glutenem to jak z koszulami w grochySmile
Poprostu nastała moda na nie jedzenie glutenu za chwile powiedzą ze jednak sie pomylili i gluten jest oki.
Historia pokazuje ze to nie byłby pierwszy taki przypadek.
Ja uważam iż nalezy spożywać większość rzeczy oczywiście z umiarem, a każdy produkt ma swoje bezpieczne wartości
Zaczyna sie robic taka sama dyskusja ile wody pic i czy wogole pic Big Grin

Każdy przedszkolak Ci powie, że gimnastyka to samo zdrowie. Wink
#17

Młody, nie zgadzam się. Żyjemy w czasach w których żywność jest kosmicznie przetwarzana, modyfikowana genetycznie itp. żyto które hodujemy nie przypomina orkiszu ani żadnego innego zboża sprzed 100 lat. Mąka również jest "czyściutka" i pozbawiona otrębów a czasami jeszcze odpowiednio "wzmacniana". Do tego potrawy mączne a w szczególności pieczywo są najczęściej produkowane na chemicznych polepszaczach. Wszystko to każe się zastanowić nad spożyciem glutenu. Oczywiście nie znajduje się on tylko w potrawach mącznych, bo jak wspominałem jemy obecnie bardzo wysoko przetworzona żywnośćSad
#18

Z tym żarciem to jest tak ze wszystko jest juz modyfikowane na którymś z etapów produkcji
I raczej nie ma możliwości uniknięcia tego przetworzonego żarcia, możemy jedynie wybierać z mniej lub wiecej modyfikowanych Sad

Każdy przedszkolak Ci powie, że gimnastyka to samo zdrowie. Wink
#19

ja wiem, ze sie mody zmieniaja. ostatnio gw triumfalnie oglosila, ze z tym glutenem to sciemia, ze szkodzi tylko chorym na celiaklie, a reszta mowiac, ze bez glutenu czuje sie lepiej - samooszukuje sie.
naleze do grupy, ktora sie "samooszukuje" - bez glutenu czuje sie o niebo lepiej. dziwne, ze nie moge sie posamouszukiwac z glutenem.
niedawno zjadlem torcik, kolezanka zachwalala, ze bez glutenu. dzien pozniej uaktywnilo mi sie kilka dolegliwosci, ktorych lekarze nie wiaza absolutnie z odzywianiem sie, a ja koajrze (samooszukujac sie oczwyscie) z glutenem.
nastepnegp dia kolezanka przepraszala mnie, ze w cukierni gdzie zamawiala torcik, pani sie pomylila i dala zwykla make.

kp
#20

Ja tam się nie znam ale mnie nic nie ma po zjedzeniu chleba czy ciasta


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości