Śniadanie - przepis -
armpower - 2014-07-05
Witam
Oto mój przepis na udane śniadanie, które daje kopa na resztę dnia i smakuje wyśmienicie.
Składniki
-2 banany ( 220g)
-1/2 awokado
-50g kakao
-100g kaszy jaglanej
- 150ml mleka
- 30g orzechów(jakie kto lubi)
I wszystko leci do blendera.
Wartości odżywcze
1200kcal,30gB,160gW,60gT
Witaminki
B1-60%,B12-40%,B2-80%,B3-50%,B5-75%,B6-130%,A-15%,C-30%,D-60%,E-15%,K-15%
Czyli ponad 50% zapotrzebowania na witaminki.
I oto zdjęcie , nie wygląda zbyt apetycznie ale smakiem nadrabia
[attachment=216]
RE: Śniadanie - przepis -
Seth - 2014-07-05
Jak przygotowujesz kaszę jaglaną? Kiedyś w sklepie już chciałem kupić, ale na opakowaniu sposób przygotowania był tak pogmatwany, że ostatecznie sobie dałem spokój.
RE: Śniadanie - przepis -
armpower - 2014-07-05
2 szklanki wody na 1 szklankę kaszy, można trochę więcej wody dać, gotować aż do momentu wchłonięcia wody jakieś 15-20minut.
Możesz przepłukać wrzątkiem przed gotowania, będzie miała lepszy smak, mniej gorczycy.
RE: Śniadanie - przepis -
Seth - 2014-07-05
Czyli tak jak ryż
RE: Śniadanie - przepis -
Mrowek - 2014-07-07
Wczoraj robiliśmy ciekawy shake po treningowy
Całe awokado
3 Banany
2 Serki wiejski
Jajko surowe
Trochę miodu
Do całości dodać orzeszki i posiłek jak się patrzy.
RE: Śniadanie - przepis - Kubus Puchatek - 2014-07-07
a co wnosi serek? wlasciwosci odzywcze takie sobie, zeby nie powiedziec, ze marne - poza tym ostatnio slyszalem, ze na talerzu (w ramach jednego posilku) powinnien byc tylko jeden rodzaj bialka. wiec jedno juz jest - jajko.
kp
RE: Śniadanie - przepis -
ghost - 2014-07-07
A Ja podam dwa przepisy na ten sezon:
pasta z bobu
bób ugotowany pozbawiony skórek
olej lniany( może być dodany każdy, co tko lubi )
przyprawy
wszystko do blendera, wymieszać - oleju trzeba dać dosyć dużo bo bób jest mączysty
efekt smakowy murowany- jako dodatek do pieczywa, tortili, wrapsów , czy nadzienia do naleśników
pasta z awokado
awokado( lepsze jest ciemne)
czosnek ( wg uznania )
może być dodana łyżka majnezu lub jogurtu
awokado pozbawić pestki , z pozostałymi składnikami do blendera
i idealna pasta jako dodatek do jajek na twardo, do sałaty, do pomidora, sera - co kto lubi
UWAGA - awokado nie zabezpieczone ciemnieje, pastę można przechować , ale po przygotowaniu szybko zakryć folią i do lodówki , mit z włożeniem do gotowej pasty pestki nie jest prawdą - chodzi o brak dostępu tlenu
RE: Śniadanie - przepis -
Panki92 - 2014-07-07
(2014-07-07, 09:20)Kubus Puchatek napisał(a): a co wnosi serek? wlasciwosci odzywcze takie sobie, zeby nie powiedziec, ze marne
1 serek wnosi 15-20g białka.
(2014-07-07, 09:20)Kubus Puchatek napisał(a): poza tym ostatnio slyszalem, ze na talerzu (w ramach jednego posilku) powinnien byc tylko jeden rodzaj bialka. wiec jedno juz jest - jajko.
??? im więcej produktów z białkiem tym większa szansa na to że w posiłku znajdzie się pełen profil aminokwasowy potrzebny do optymalnej syntezy białek i dodatniego bilansu azotowego.
RE: Śniadanie - przepis -
Newcio - 2014-07-07
Panki dobrze napisał z profilem aminokwasowym, poza tym pamiętajmy o BV jeśli chodzi o białko czyli bilans azotowy
RE: Śniadanie - przepis -
julo1976 - 2014-07-07
Dodam że tłuszcz ( awokado ) po treningu spowalnia wchłanianie białka.Mowa oczywiście o posiłku bezpośrednio po treningu, wiec warto się zastanowić nad dodaniem go o innej porze dnia.